Naar boven ↑

Rechtspraak

Werkneemster is op 1 oktober 1997 bij Hypotheek Centrum Veghel in dienst getreden. Hypotheek Centrum Veghel is in 2003 door Korsten van Dieperbeek Groep overgenomen. Op 8 september 2008 heeft Hypotheek Centrum Veghel aan de Raad van bestuur van de CWI toestemming gevraagd de arbeidsverhouding met werkneemster te mogen opzeggen. Zij voerde hiertoe bedrijfseconomische redenen aan. Bij brief van haar gemachtigde van 1 oktober 2008 heeft werkneemster verweer gevoerd tegen het verzoek van Hypotheek Centrum Veghel. Als toelichting op haar verweer heeft zij de financiƫle en contractuele gegevens betreffende Hypotheek Centrum Veghel en Korsten van Dieperbeek Groep overgelegd. Op 17 oktober 2008 heeft Hypotheek Centrum Veghel werkneemster met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld op de grond dat zij zonder toestemming van Hypotheek Centrum Veghel en Korsten van Dieperbeek Groep vertrouwelijke informatie omtrent deze vennootschappen naar buiten heeft gebracht en aan derden ter beschikking gesteld. Volgens Hypotheek Centrem Veghel en Korsten van Dieperbeek Groep heeft werkneemster daarmee haar concurrentiebeding en geheimhoudingsbeding geschonden. Werkneemster vordert wedertewerkstelling.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Hypotheek Centrum Veghel en Korsten van Dieperbeek Groep verwijten werkneemster hiermee het concurrentiebeding en het geheimhoudingsbeding te hebben overtreden. Dit verwijt kan geen standhouden. Werkneemster heeft de vrijheid haar verweer tegen de aangevraagde vergunning te motiveren en te onderbouwen. Ook wanneer de aanvraag is gestoeld op bedrijfseconomische redenen dient werkneemster de vrijheid te hebben de aangevoerde motieven te weerspreken. Dit zal zij beargumenteerd moeten doen en in dit verband kan en mag haar de vrijheid niet worden ontzegd gegevens, waarover zij beschikt, in het geding te brengen. Zou dit anders zijn, dan zou dit leiden tot het onaanvaardbare gevolg, dat de werkgever de werknemer beperkingen zou kunnen opleggen in het voeren van verweer tegen de aanvraag om een opzegvergunning door zich te beroepen op een concurrentiebeding of een geheimhoudings-verplichting. De Raad van bestuur van de CWI dient daarenboven de beschikking te hebben over alle gegevens, die nodig zijn om het verzoek van de werkgever te kunnen beoordelen. Dat werkneemster de bedoelde gegevens aan de Raad van bestuur van de CWI ter beschikking heeft gesteld houdt derhalve geen schending van een concurrentiebeding noch schending van een geheimhoudingsverplichting in.

Voor de non-actiefstelling van werkneemster en verrekening van loon met concurrentiebedingboetes bestaat rechtens geen grond. De vordering van werkneemster wordt toegewezen.

  • Wetsartikelen: 7:628 en 7:653 BW
  • Onderwerpen: Risicoverdeling (7:628 BW)
  • Trefwoorden: Ondeugdelijke grond voor op non-actiefstelling en verrekening van salaris, overleggen financiĆ«le stukken werkgever in CWI-procedure geen schending van concurrentiebeding/geheimhoudingsbeding, wedertewerkstelling en loonvordering