Naar boven ↑

Rechtspraak

Eiser is bestuurder en enig aandeelhouder van Maveron BV. Verweerder is bestuurder en enig aandeelhouder van Copia BV. Maveron en Copia houden ieder 50% van de aandelen in de besloten vennootschap 2Link Holding B.V. 2Link is bestuurder en enig aandeelhoudster van de besloten vennootschappen Automatic Vehicle Location Systems B.V. (hierna: AVL) en CI Yachting B.V. (hierna: CIY). In 2008 is geconstateerd dat Maveron een groot aantal privé-uitgaven aan de liquiditeit van AVL heeft onttrokken (€ 518.035). Hierdoor is het vertrouwen van Copia in samenwerking met Maveron weggevallen. AVL heeft op verzoek van Copia een aandeelhoudersvergadering uitgeschreven voor 1 april 2009. Op de agenda van die vergadering stond het ontslag van Maveron als bestuurder van AVL. Maveron heeft op deze vergadering tegen haar ontslag gestemd. Bij e-mail van 10 april 2009 heeft de toenmalige advocaat van Maveron aan de toenmalige advocaat van Copia meegedeeld dat Maveron per 1 mei 2009 zal aftreden als bestuurder van 2Link Holding B.V., op voorwaarde dat het volledige bedrag van haar nog niet uitbetaalde managementfee tot 1 mei 2009 wordt verrekend met de rekening courantschuld. Copia heeft Maveron per 1 mei 2009 als bestuurder van AVL laten uitschrijven uit het Handelsregister. Thans vordert Maveron dat Copia wordt veroordeeld haar weer in te schrijven als bestuurder van 2Link alsmede de managementfee te vergoeden. Volgens Maveron was er nog geen sprake van overeenstemming omtrent de randvoorwaarden voor het aftreden als bestuurder en heeft Copia daardoor onrechtmatig gehandeld. Voorts is Maveron van mening dat Copia met onmiddellijke ingang als bestuurder van 2Link moet worden geschorst wegens onbehoorlijk bestuur.

De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. Voor de beantwoording van de vraag of Maveron (eenzijdig) ontslag heeft genomen, dient als uitgangspunt te worden genomen dat de eisen van de goede trouw in verband met de ingrijpende gevolgen die een eenzijdige ontslagneming in beginsel voor een bestuurder heeft, kunnen meebrengen dat een werkgever, hoezeer hij de betreffende uitingen als een ontslagneming heeft opgevat en mocht opvatten, zich ervan moet vergewissen of de werknemer werkelijk onvoorwaardelijk ontslag wilde nemen. De omstandigheid dat hier de bestuurder een vennootschap is die, naar de voorzieningenrechter aanneemt, haar diensten verricht uit hoofde van een managementovereenkomst, leidt niet tot een ander toetsingskader. De vennootschap wordt in haar feitelijke uitvoering immers vertegenwoordigd door haar enig bestuurder (eiser), die tevens alle aandelen houdt. De ontslagneming raakt eiser derhalve persoonlijk. Daarnaast is het aan 2Link om in ieder geval aannemelijk te maken dat Maveron werkelijk onvoorwaardelijk ontslag heeft genomen. Volgens de voorzieningenrechter was er in casu nog geen sprake van overeenstemming over de voorwaarden waaronder ontslag zou plaatsvinden en mocht Copia - zeker niet via de middellijke berichtgeving van de raadsman van Maveron - erop vertrouwen dat Maveron eenzijdig ontslag heeft willen nemen.

De voorzieningenrechter is wel van oordeel dat Maveron in strijd heeft gehandeld met de fundamentele beginselen van behoorlijk bestuur door (kennelijk) zonder enig overzicht dergelijke omvangrijke privé-uitgaven ten laste van AVL en 2Link te doen komen. Om die reden zal de in reconventie gevorderde schorsing van Maveron worden toegewezen. Schorsing van een bestuurder laat in beginsel de verschuldigdheid van de managementvergoeding in stand. De door Copia gevorderde nihilstelling wordt afgewezen.