Naar boven ↑

Rechtspraak

Werkgever aansprakelijk wegens stelselmatige overbelasting en overwerk. Bewijslast rust op werknemer

Werknemer (directeur van GBD) is in 1998 met een burn-out uitgevallen en heeft zijn werkgever in 2001 aansprakelijk gesteld voor de geleden en nog te lijden schade. Volgens werknemer is de burn-out veroorzaakt door stelselmatige overwerk en overbelasting (gemiddeld 20 uur per week). De kantonrechter heeft werknemer opgedragen te bewijzen dat de werkgever kenbaar was met de overbelasting van werknemer. Uiteindelijk heeft de kantonrechter geoordeeld dat werknemer niet is geslaagd in deze bewijslevering en zodoende de vorderingen van werknemer afgewezen. Tegen dit oordeel keert werknemer in hoger beroep.

Het hof oordeelt als volgt. Voor aansprakelijkheid van werkgever is vereist dat de omvang van het overwerk en de overbelasting voor haar als werkgever kenbaar waren. Het betreft immers een schuldaansprakelijkheid van de werkgever en niet een risicoaansprakelijkheid. De stelplicht en de bewijslast ter zake rusten dan ook op de werknemer. Werkgever heeft in eerste aanleg gemotiveerd bestreden dat zij evidente aanwijzingen had dat werknemer was overbelast. De gestelde overbelasting was voor werkgever niet kenbaar uit de urenregistratie. Voorts heeft werknemer ook nooit langs andere weg aandacht gevraagd voor een door hem als te hoog ervaren werkdruk. Gelet op deze gemotiveerde betwisting door werkgever heeft de kantonrechter terecht werknemer toegelaten te bewijzen dat de omvang van het overwerk en de overbelasting voor werkgever kenbaar waren.

Naar het oordeel van het hof is werknemer echter geslaagd in de bewijslevering. Met name de getuigenverklaringen van de ex-leidinggevende acht het hof doorslaggevend. Daaruit blijkt dat werknemer gemiddeld meer dan 20 uur per week overwerkte. Deze overwerkuren werden niet geregistreerd, omdat ze toch niet werden uitbetaald. Daarmee is in strijd met artikel 5:7 Arbeidstijdenwet gehandeld. Het hof acht voorts sprake van een zorgplichtschending alsmede het causaal verband aanwezig. De werkgever is derhalve aansprakelijk voor de schade.

De zaak wordt aangehouden om de omvang van de schade nader te bepalen.