Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Audax Media
Rechtbank Amsterdam, 1 april 2010
ECLI:NL:RBAMS:2010:BM7555

werknemer/Audax Media

Onregelmatige opzegging levert misbruik van bevoegdheid op. Sociaal Plan evident onbillijk. C=1

Werknemer (56 jaar) is sinds 1997 in dienst van Audax Media. In september 2009 is aan werknemer medegedeeld dat zijn functie zal komen te vervallen. Op 15 februari 2010 heeft Audax Media toestemming aan het UWV WERKbedrijf verzocht de arbeidsovereenkomst met werknemer op te zeggen. Op 17 februari 2010 heeft werknemer de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden per 1 juli 2010. Audax Media heeft op 22 maart 2010 toestemming gekregen van het UWV WERKbedrijf en bij brief van 23 maart 2010 de arbeidsovereenkomst per 24 maart 2010 onregelmatig opgezegd. Audax Media stelt zich thans op het standpunt dat werknemer niet ontvankelijk is in zijn ontbindingsverzoek. Voor zover werknemer wel ontvankelijk is, dient het Sociaal Plan (overeengekomen met vakbonden en ondernemingsraad) te worden gevolgd.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Hij is van oordeel dat zich hier voordoet een situatie soortgelijk aan die welke aan de orde was in HR 11 december 2009, LJN BJ9069, (JAR 2010/17, overweging 3.5), namelijk dat er sprake is van een onregelmatige opzegging door Audax Media, kennelijk slechts met de bedoeling om de door werknemer gestarte ontbindingprocedure te blokkeren, hetgeen moet worden aangemerkt als misbruik van bevoegdheid dan wel handelen in strijd met goed werkgeverschap, waardoor de opzegging rechtskracht ontbeert. Audax Media heeft immers de opzegtermijn niet in acht genomen en de arbeidsovereenkomst opgezegd tegen 24 maart 2010, terwijl de ontbindingsbeschikking één dag later, namelijk op 25 maart 2010, zou worden gegeven. Doordat de opzegging rechtskracht ontbeert, is de arbeidsovereenkomst tussen partijen tot heden in stand gebleven, zodat werknemer ontvankelijk is in zijn verzoek en daarop kan worden beslist.

Anders dan Audax Media stelt, is de kantonrechter van oordeel dat de financiële compensatie voor werknemer, te weten een aanvulling alleen ingeval hij een WW-uitkering zou ontvangen, tot een evident onbillijke uitkomst leidt. Gelet op zijn leeftijd en zijn langdurige dienstverband in één en dezelfde functie bij één en dezelfde werkgever, is de kans aanmerkelijk dat hij niet eenvoudig een andere vaste en ongeveer gelijk beloonde baan zal kunnen verkrijgen. Werknemer zal wellicht aangewezen zijn op uitzendwerk of als zelfstandige gaan deelnemen aan het arbeidsproces, dan wel zal hij genoegen moeten nemen met een lager salaris teneinde toch een baan te kunnen verkrijgen. Door hem alleen als hij een WW-uitkering zou ontvangen, financieel te compenseren, komt werknemer in een zeer nadelige positie te verkeren, die onredelijk wordt geacht. Omdat Audax Media onvoldoende inspanningen heeft verricht werknemer intern te herplaatsen, wordt werknemer een vergoeding toegekend van C=1.