Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/werkgever
Rechtbank Gelderland, 28 april 2011
ECLI:NL:RBARN:2011:BQ3930

werkneemster/werkgever

Werkgever is gehouden werkneemster het loon te betalen wegens onvoldoende voortvarend handelen bij klacht seksuele intimidatie waardoor sprake is van situationele arbeidsongeschiktheid

De werkgever heeft de loonbetaling gestopt van een werkneemster die zich arbeidsongeschikt wegens ziekte heeft gemeld en waarvan de werkgever meent dat geen sprake is van zodanige beperkingen dat de werkneemster niet in staat is passende arbeid te verrichten. De werkneemster vordert thans doorbetaling van loon, omdat de werkgever weigert in te gaan op de klachten van seksuele intimidatie die de werkneemster heeft ingediend jegens een collega.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werkgever heeft weliswaar gelijk in het feit dat geen fysieke redenen aanwezig zijn om de bedongen werkzaamheden niet te verrichten (artikel 7:629 BW), maar werkneemster heeft wegens psychische klachten door seksuele intimidatie een gegronde reden de werkzaamheden niet te verrichten (artikel 7:628 BW). De werkgever heeft geen inzicht kunnen bieden in het traject waarin de klachten van de werkneemster onderzocht worden, noch anderszins beleid dat zich richt op het voorkomen van seksuele intimidatie. Zolang de werkgever geen maatregelen heeft genomen, heeft de werkneemster recht op doorbetaling van loon. Volgt toewijzing van de vordering.