Rechtspraak
Multimedisch/werkneemster
Tussen Multimedisch en werkneemster is met ingang van 29 maart 2010 een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd – voor de duur van drie maanden – gesloten ter vervulling van de functie van accountmanager. Werkneemster heeft de arbeidsovereenkomst per 31 mei 2010 beëindigd vanwege het niet, althans niet-tijdig, betalen van het loon door Multimedisch. Bij brief van 6 juni 2010 heeft Multimedisch aan werkneemster medegedeeld dat zij akkoord gaat met de eenzijdige ontslagname en dat zij bereid is om het restantbedrag aan salaris aan werkneemster te voldoen, mits werkneemster aan een zestal voorwaarden voldoet, waaronder het voorleggen aan Multimedisch van diploma's/certificaten in overeenstemming met het cv, evenals bewijsstukken van werkervaring bij vroegere werkgevers, zoals in het cv is beschreven. De betaling van het restantsalaris door Multimedisch is achterwege gebleven. Bij brief van 5 oktober 2010 heeft de gemachtigde van Multimedisch namens zijn cliënte de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst buitengerechtelijk vernietigd wegens bedrog zijdens werkneemster, namelijk door het presenteren van een onjuist cv. Werkneemster vordert betaling van achterstallig loon. In reconventie vordert Multimedisch schadevergoeding wegens wanprestatie.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Vanwege de bijzondere aard van de arbeidsovereenkomst en het gesloten ontslagstelsel, is vernietiging van een arbeidsovereenkomst vanwege een wilsgebrek zoals bedrog slechts in zeer beperkte gevallen mogelijk, mede gezien de effecten van gehele of gedeeltelijke terugwerkende kracht van vernietiging in het algemeen. Vernietiging van een arbeidsovereenkomst laat zich alleen denken indien de arbeidsovereenkomst na ontdekking van het bedrog geheel nutteloos blijkt te zijn geworden, omdat de bedongen arbeid niet kan worden uitgevoerd. Dit is in de onderhavige situatie niet aan de orde. Niet is komen vast te staan dat werkneemster in haar cv onjuiste informatie aan Multimedisch heeft verstrekt voorafgaand aan het sluiten van de arbeidsovereenkomst. Nu de vernietiging van de arbeidsovereenkomst om vorenbedoelde redenen niet kan slagen, was Multimedisch gehouden tot volledige betaling van het tussen partijen overeengekomen loon. De loonvordering van werkneemster wordt toegewezen.
De vordering in reconventie wordt afgewezen. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft Multimedisch onvoldoende feiten en omstandigheden gesteld, waaruit volgt dat werkneemster niet naar behoren zou hebben gefunctioneerd gedurende de periode dat zij daadwerkelijk werkzaamheden heeft verricht voor Multimedisch. Daarnaast verzet de bijzondere aard van de arbeidsovereenkomst zich tegen de door Multimedisch gevorderde schadevergoeding.