Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Ziggo
Rechtbank Noord-Nederland (Locatie Groningen), 17 oktober 2011
ECLI:NL:RBGRO:2011:BU1385

werknemer/Ziggo

Ontbindingsverzoek werknemer. Werkgever kan geen verwijt worden gemaakt van loonopschorting, die later ongedaan is gemaakt. Dat werknemer ongemotiveerd is geraakt voor zijn werkzaamheden, ligt in zijn risicosfeer

Werknemer is in maart 2005 bij (de rechtsvoorganger van) Ziggo in dienst getreden als Agent. In juni 2011 heeft werknemer zich ziek willen melden. Ziggo heeft de ziekmelding niet aanvaard en het loon opgeschort. Nadat de bedrijfsarts heeft geconcludeerd dat werknemer begin juni 2011 arbeidsongeschikt was, heeft Ziggo het loon alsnog betaald. Thans verzoekt werknemer ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding met C=1, omdat hij het vertrouwen in Ziggo is verloren. Hij voert aan te zijn aangenomen voor administratieve taken, maar dat hij als gevolg van reorganisaties werkzaamheden in het callcenter dient te verrichten die hem niet goed liggen. Door de grote werkdruk is hij spanningsklachten gaan ervaren.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Het stond Ziggo vrij om werknemer telefoonwerkzaamheden te laten doen, hoewel werknemer aangeeft dat die werkzaamheden hem niet goed liggen. Als Agent deed werknemer namelijk ook telefoonwerkzaamheden. Ziggo heeft werknemer voldoende ondersteund door hem tijdelijk 'non-voice'-werkzaamheden te laten doen om hem weer wat bij te laten komen. Ten aanzien van de arbeidsongeschiktheid mocht Ziggo van werknemer verwachten dat hij zijn arbeidsongeschiktheid aannemelijk zou maken. Door het loon op te schorten nadat werknemer niet op een afspraak bij de bedrijfsarts is verschenen, heeft Ziggo niet onjuist gehandeld. Nadat later is vastgesteld dat werknemer arbeidsongeschikt was, is het loon alsnog betaald. Het ontbindingsverzoek ligt derhalve in de risicosfeer van werknemer. Volgt ontbinding zonder toekenning van een vergoeding.