Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Vanboeijen/werknemer
Rechtbank Noord-Nederland (Locatie Assen), 23 november 2011
ECLI:NL:RBASS:2011:BU6553

Stichting Vanboeijen/werknemer

Ontbinding arbeidsovereenkomst. Grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwelijke collega's. Toekenning vergoeding als gevolg van bijdrage werkgever aan verstoorde arbeidsrelatie

Werknemer is sinds 2001 in dienst van Vanboeijen in de functie van begeleider dagbesteding/ambulant begeleider. Twee vrouwelijke collega's hebben geklaagd over grensoverschrijdend gedrag van werknemer. Vanboeijen heeft werknemer een schriftelijke waarschuwing gegeven, hem overgeplaatst naar een andere locatie en een verbetertraject opgelegd. Werknemer weigert mee te werken aan het verbetertraject. Thans verzoekt Vanboeijen ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werkgever heeft een aantal voorbeelden (citaten) gegeven van het grensoverschrijdende gedrag van werknemer. Hoewel werknemer de voorbeelden nuanceert, staat vast dat de in de voorbeelden gegeven onderwerpen op de werkvloer zijn besproken. Het is voorstelbaar dat (vrouwelijke) collega's er moeite mee hebben om deze onderwerpen op de werkvloer met een collega te bespreken en het is evenzeer voorstelbaar dat dit de samenwerking met werknemer moeilijk en problematisch kan maken. Het ligt daarom voor de hand dat Vanboeijen heeft willen ingrijpen op de wijze waarop zij dat heeft gedaan om een goed werkklimaat voor iedere werknemer te borgen. Werknemer heeft zich gerefereerd aan de verzochte ontbinding, zodat de arbeidsovereenkomst ontbonden zal worden. Wel komt werknemer een vergoeding toe. Het is namelijk mede aan Vanboeijen toe te rekenen dat partijen zich hebben ingegraven in min of meer een stellingenoorlog over de vraag of de gegeven voorbeelden wel of niet kloppen. Vanboeijen had kunnen volstaan met de constatering dat twee vrouwelijke collega's hebben geklaagd over grensoverschrijdend gedrag van werknemer. Er is echter tussen partijen een patstelling ontstaan, doordat zij het er niet over eens konden worden of de door Vanboeijen gegeven voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zich nu wel of juist niet hebben voorgedaan. Daardoor zag werknemer het meewerken aan een verbetertraject als een erkenning van de juistheid van de gegeven voorbeelden. Onder deze omstandigheden is het begrijpelijk dat werknemer niet wilde meewerken aan een verbetertraject. De verstoorde arbeidsrelatie kan werknemer daarom niet in overwegende mate worden verweten. Conform de kantonrechtersformule wordt een vergoeding van € 25.005,25 bruto toegekend.