Rechtspraak
Rechtbank Noord-Holland, 24 oktober 2011
ECLI:NL:RBHAA:2011:BU9712
Klüh Service Management Nederland BV/werkneemster
Werkneemster is sinds 2002 in dienst van Klüh als medewerkster vliegtuigschoonmaak. Begin februari 2009 is werkneemster uitgevallen met rugklachten. Op 31 juli 2009 heeft de bedrijfsarts geoordeeld dat werkneemster in staat is tot aangepast werk. Bij beschikking van 31 augustus 2009 heeft de kantonrechter te Haarlem een door Klüh ingediend verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst afgewezen. In de periode daarna zijn de klachten van werkneemster toegenomen, waardoor ze door de arbeidsdeskundige niet meer in staat wordt geacht haar eigen werk te verrichten. Er is ingezet op re-integratie in het tweede spoor. Thans verzoekt Klüh ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Werkneemster heeft gesteld dat doordat de WIA-aanvraag te laat is ingediend, geen loonsanctie kon worden opgelegd wegens het niet voldoen aan de re-integratieverplichtingen door Klüh. Het tijdig indienen van de WIA-aanvraag is de eigen verantwoordelijkheid van werkneemster. De bezwaarprocedure had nooit afgerond kunnen zijn voor het einde van de wachttijd. De regeling brengt kennelijk mee dat wanneer in een bezwaarprocedure alsnog blijkt dat een werkgever niet aan zijn re-integratieverplichting heeft voldaan, er geen loonsanctie meer mogelijk is. Daarmee is een opzegverbod bij ziekte ook niet meer aan de orde, net zomin als de reflexwerking van het opzegverbod.
Ten aanzien van het ontbindingsverzoek wordt overwogen dat binnen 26 weken geen herstel wordt verwacht. De rugklachten van werkneemster zijn niet verbeterd en zij heeft ook knieklachten en psychische klachten gekregen. De stelling dat Klüh zich niet als goed werkgever heeft gedragen door werkneemster niet tijdig een rugtraining te laten volgen, wordt verworpen. De door Klüh deels gefinancierde trainingen heeft werkneemster niet gevolgd. Dat ze de vervoerskosten niet kon betalen en daardoor de trainingen niet heeft gevolgd, is onvoldoende aannemelijk gemaakt. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Dat werkneemster meer dan twee jaar arbeidsongeschikt is, ligt in haar risicosfeer en kan Klüh niet worden verweten, zodat geen vergoeding wordt toegekend.