Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/werkgeefster
Rechtbank Gelderland, 6 juli 2012
ECLI:NL:RBARN:2012:BX0568

werknemer/werkgeefster

Ontbinding op verzoek werknemer wegens verstoorde arbeidsrelatie. Na ontstaan conflict had het op de weg van werkgeefster gelegen om met werknemer in gesprek te treden in plaats van werknemer zijn bevoegdheden af te nemen en dit aan het voltallige personeel kenbaar te maken

Werknemer is sinds 2006 in dienst als bedrijfsleider van TechComLight. In 2011 is een conflict met werkgeefster ontstaan. Nadat werknemer na een ziekmelding weer aan het werk is gegaan, heeft werkgeefster aan werknemer kenbaar gemaakt dat hij zonder toestemming geen beslissingen meer mag nemen. Dit is tijdens een bijeenkomst ook aan het voltallige personeel meegedeeld. De werkplek van werknemer is ingedeeld als flexplek. Werknemer heeft zich weer ziek gemeld. De bedrijfsarts heeft vastgesteld dat sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid. Thans verzoekt werknemer ontbinding.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Onduidelijk is waarom op werknemer grote druk is gelegd om een gespreksverslag te tekenen. Hierdoor is het conflict hoog opgelopen. Gelet op het feit dat werknemer al jaren zonder enig probleem in zijn functie had gewerkt en – aldus werkgeefster – het volste vertrouwen van werkgeefster genoot, had het op de weg van werkgeefster gelegen om hierover met werknemer in gesprek te treden teneinde de lucht te klaren. Door alle bevoegdheden af te nemen en dat ook aan het voltallige personeel mee te delen heeft werkgeefster werknemer in een onmogelijke positie gebracht. Omdat de arbeidsrelatie onherstelbaar is beschadigd, wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden. Nu de verstoorde arbeidsrelatie in belangrijke mate aan werkgeefster te wijten is, wordt een vergoeding met C=1 (€ 50.000) toegekend.