Rechtspraak
Rechtbank Noord-Nederland (Locatie Assen), 19 juli 2012
ECLI:NL:RBASS:2012:BX2051
Stichting Bureau Beroepsziekten FNV c.s./Connexxion Taxi Services BV
Connexxion Taxi Services (CTS) verzorgt het busvervoer in Zuidwest Drenthe. Sinds juli 2011 wordt gebruikgemaakt van een nieuwe bus: de Mercedes Sprinter. Diverse werknemers hebben zich tot de Stichting Bureau Beroepsziekten (BBZ) en FNV gewend met lichamelijke klachten ten gevolge van de werkzaamheden. Uit onderzoek is gebleken dat de Mercedes Sprinter niet voldoet aan het Arbobesluit. De cabine is te krap en de stoel is onvoldoende in te stellen. De Inspectie van het ministerie van SZW heeft geconstateerd dat CTS een aantal maatregelen zal moeten nemen. Thans vorderen BBZ en FNV dat CTS de Mercedes Sprinter buiten gebruik stelt. BBZ heeft CTS aansprakelijk gesteld voor gebrekkige arbeidsomstandigheden.
De voorzieningenrechter oordeelt als volgt. Anders dan CTS stelt, zijn BBZ en FNV ontvankelijk in hun vorderingen die gebaseerd zijn op artikel 7:658 lid 1 BW en de arbeidsomstandighedenregelgeving (artikel 5.2 en 5.4 Arbobesluit). BBZ heeft CTS in dat verband een preventieve collectieve aansprakelijkstelling doen toekomen voor de door een aantal chauffeurs geleden en nog te lijden materiële en immateriële schade die het gevolg is van de reeds ontwikkelde en nog te ontwikkelen beroepsziekte ten gevolge van gebrekkige arbeidsomstandigheden.
Gebleken is dat CTS, wellicht niet altijd met de nodige voortvarendheid, maatregelen heeft getroffen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden en ter voorkoming van gezondheidsklachten van haar chauffeurs. De eisen die de Inspectie haar in dat verband heeft opgelegd, volgt zij op. Daartoe zijn voldoende inspanningen betracht. CTS betrekt de OR en de chauffeurs bij de keuze voor de nieuwe stoelen en er zijn aanpassingen aan de betaaltafel gedaan. CTS voldoet hiermee aan artikel 7:658 BW en de arbeidsomstandighedenregelgeving. De vordering tot buitengebruikstelling van de Mercedes Sprinter is een te verstrekkende ordemaatregel. Volgt afwijzing van de vordering.