Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/werkgeefster
Rechtbank Gelderland, 16 juli 2012
ECLI:NL:RBARN:2012:BX1675

werknemer/werkgeefster

Ontslag op staande voet kwaliteitscontroleur wegens het doen van diverse privébestellingen bij leverancier van werkgeefster. Op grond van het goed werknemerschap moet het voor iedere werknemer duidelijk zijn dat dit niet is toegestaan. Risico benadeling werkgeefster en/of klanten. Afwijzing loonvordering. Geen belang bij wedertewerkstelling

Werknemer is sinds 1991 in dienst als kwaliteitscontroleur op de afdeling voormontage. Op 7 mei 2012 is werknemer op staande voet ontslagen, omdat hij in strijd met de gedragsrichtlijnen privébestellingen heeft gedaan bij leverancier Novi. Thans verzoekt werkgeefster voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Hoewel werkgeefster geen reglement heeft overgelegd waaruit blijkt dat geen privébestellingen mogen worden gedaan, moet het voor iedere werknemer van werkgeefster duidelijk zijn dat het niet is toegestaan om privébestellingen te doen, waarbij de kosten ervan voor rekening van werkgeefster komen of haar klanten worden benadeeld. Dit volgt uit het goed werknemerschap. Werkgeefster heeft gesteld dat het mogelijk is dat de kosten van de bestellingen door haar of klanten zijn betaald. Dit is door werkgeefster echter onvoldoende aangetoond. Dat de bestellingen bij Novi zonder kwitantie zijn gedaan, is werknemer wel te verwijten. Er is geen bewijs dat werknemer voor de bestellingen heeft betaald. Werknemer heeft door deze opstelling het risico genomen dat werkgeefster en/of haar klanten en/of Novi zouden kunnen worden benadeeld. Omdat niet met zekerheid kan worden aangenomen dat het inroepen van de nietigheid in een bodemprocedure standhoudt, wordt de loonvordering afgewezen. Vanwege de voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst (zie AR 2012-0675) heeft werknemer geen belang bij wedertewerkstelling.