Rechtspraak
werkgeefster/werknemer
Werknemer is sinds 1992 in dienst als afdelingshoofd voormontage. Op 27 april 2012 is werknemer op staande voet ontslagen, omdat hij (of met zijn medeweten) in strijd met de gedragsrichtlijnen privébestellingen heeft gedaan bij de buitenlandse leverancier Novi. Thans verzoekt werkgeefster voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Hoewel er geen geschreven gedragsregels bestaan voor het doen van privéaankopen bij buitenlandse relaties van werkgeefster, zijn er wel procedureregels voor aankopen binnen Nederland. Hieruit blijkt dat dergelijke bestellingen volgens bepaalde procedureregels zijn toegestaan. Daarnaast moet het voor iedere werknemer van werkgeefster duidelijk zijn dat het niet is toegestaan om privébestellingen te doen, waarbij de kosten ervan voor rekening van werkgeefster en/of haar klanten komen of niet op een transparante manier worden afgewikkeld. Dit volgt uit het goed werknemerschap.
Werknemer heeft een tuintafel en keukenblad in privé besteld en hij wist van de bestellingen van twee andere collega’s. Dat werknemer deze bestelling heeft betaald, is niet komen vast te staan. Van belang is dat werknemer als leidinggevende een voorbeeldfunctie heeft. Om die reden moet juist hij de regels zorgvuldig in acht nemen. Daarbij past niet dat hij privébestellingen doet of laat doen, zonder transparant te zijn over de (financiële) afwikkeling ervan. De arbeidsovereenkomst wordt voorwaardelijk ontbonden wegens een verstoorde arbeidsverhouding zonder toekenning van een vergoeding. Over de vraag of sprake is van een dringende reden, hoeft de kantonrechter zich derhalve niet uit te laten.