Naar boven ↑

Rechtspraak

werkgever/werknemer
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 21 augustus 2012
ECLI:NL:GHARN:2012:BX5432

werkgever/werknemer

Boete op overtreding ‘autoreglement’ door werknemer is een boete in de zin van artikel 6:91 BW zodat eerst ingebrekestelling dient te volgen, alvorens tot oplegging boete kan worden overgegaan. Kosten privégebruik tankpas en verkeersovertreding dienen vergoed te worden

Werknemer is als taxichauffeur in dienst van werkgever. Op 27 juni 2008 heeft werknemer zich ziek gemeld. Op dat moment had hij een voertuig (Ford Mondeo) van werknemer onder zich, die hij na zijn ziekmelding niet heeft ingeleverd. Ook beschikte hij over een zakelijke tankpas van werkgever. In de schriftelijke arbeidsovereenkomst is bepaald dat werknemer de auto en tankpas enkel zakelijk mag gebruiken. Alle overige kosten zullen op werknemer worden verhaald. Daarnaast staat op overtreding van het autoreglement een boete van drie weken loon. Nadat werknemer ziek is geworden heeft werkgever werknemer gesommeerd de auto in te leveren. Dit is uiteindelijk in oktober 2008 gebeurd. Ondertussen is tot tweemaal toe privé getankt en is er een snelheidsovertreding met het voertuig begaan. Werkgever vordert betaling van de kosten en de boete. De kantonrechter heeft de vorderingen van werkgever afgewezen.

Het hof oordeelt als volgt. Het hof stelt hierop dat partijen door middel van de aanvulling op de arbeidsovereenkomst (autoreglement) de gevolgen van het mogelijk privégebruik van de auto door werknemer zonder toestemming van werkgever, hebben geregeld. Voor die situatie bevat artikel 3 van die aanvullende overeenkomst immers een boetebeding. Dit boetebeding is een beding als bedoeld in artikel 6:91 BW. Op grond van het bepaalde in artikel 6:92 lid 2 BW komt hetgeen ingevolge een boetebeding verschuldigd is in de plaats van de schadevergoeding op grond van de wet. Op grond van artikel 6:93 BW moet in gebreke worden gesteld alvorens op de boete aanspraak kan worden gemaakt. Gesteld noch gebleken is dat partijen een andersluidende afspraak hebben gemaakt. Nu werkgever werknemer eerst bij brief van 3 oktober in gebreke heeft gesteld en werknemer tijdig (namelijk voor 6 oktober) de auto heeft geretourneerd, kan niet worden geoordeeld dat werknemer de boete is verschuldigd.

Werknemer dient de kosten van brandstofverbruik en de naheffing wegens de verkeersovertreding te voldoen. De buitengerechtelijke kosten (incassobureau) komen niet voor vergoeding in aanmerking. De proceskosten worden gedeeld, omdat werknemer al deze tijd geweigerd heeft de kosten van brandstofverbruik en de opgelegde boete te voldoen, terwijl evident is dat hij de kosten wel diende te vergoeden.