Naar boven ↑

Rechtspraak

 Vereniging CNV Vakmensen/X B.V.
Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 18 december 2012
ECLI:NL:GHSHE:2012:BY7156

 Vereniging CNV Vakmensen/X B.V.

Vakbond kan pas naleving van de cao op grond van 9, 15 en 16 WCAO vorderen nadat de cao is aangemeld krachtens Wet op de loonvorming. Vakbond ontvankelijk op grond van artikel 3:305a BW. Uitleg begrip ‘salaris’ in sociaal plan omvat niet tevens compensatie verletdagen, vanwege de onaannemelijkheid van de rechtsgevolgen (6% meer loon)

In hoger beroep is aan de orde de vraag of het Persoonlijk Budget met uitzondering van de levensloopbijdrage, maar inclusief de tegenwaarde van de oude verletdagen, deel uitmaakt van het salarisbegrip zoals dat geldt in het kader van het Sociaal Plan NXP, het Addendum en de Intentieverklaring. Volgens CNV Vakmensen is dat het geval. CNV Vakmensen heeft in dat verband nader toegelicht dat de werknemers van de rechtsvoorganger van X B.V. in 1983 5% loon hebben moeten inleveren voor dertien roostervrije dagen/verletdagen. Hiermee wordt (nogmaals) bevestigd dat de tegenwaarde van verletdagen vast overeengekomen salariscomponenten zijn. Met de invoering van het Persoonlijk Budget werd de waarde van dertien verletdagen (5,91%) weer een onderdeel van het salaris. De waarde van de verletdagen is een vast overeengekomen salariscomponent, aldus CNV Vakmensen. X B.V. bestrijdt dit standpunt. Volgens haar maakt het Persoonlijk Budget geen onderdeel uit van de componenten die moeten worden betrokken bij de berekening van de diverse financiële vergoedingen op grond van het Sociaal Plan NXP casu quo het Addendum. In hoger beroep voert X B.V. tevens als verweer dat CNV niet ontvankelijk is in haar vordering.

Het hof oordeelt als volgt. Na het uitbrengen van de appeldagvaarding zijn in november 2011 het Sociaal Plan NXP, het Addendum en de Intentieverklaring in het kader van artikel 4 van de Wet op de loonvorming aangemeld als cao. De kennisgeving van ontvangst van deze cao-aanmelding, waarin wordt bevestigd dat de aanmelding op 24 november 2011 is ontvangen, dateert van 30 november 2011. De vraag rijst of CNV Vakmensen daaraan de bevoegdheid kan ontlenen om op basis van de artikelen 9, 15 en 16 WCAO jegens X B.V. de onderhavige vorderingen in te stellen en wel – zowel wat de eerste aanleg betreft (2 augustus 2010) als wat het hoger beroep betreft (29 juni 2011) – vanaf een moment gelegen ruim vóór de genoemde cao-aanmelding. Pas na aanmelding is sprake van een in werking getreden cao (zie artikel 4 lid 3 Wet op de loonvorming: pas vanaf de dag volgende op die der kennisgeving) en kan in beginsel ter zake pas een beroep op de WCAO worden gedaan. De vakbond kan evenwel middels artikel 3:305a BW worden ontvangen in haar beroep.

Met betrekking tot de vraag of compensatie van de verletdagen deel uitmaakt van het salarisbegrip, overweegt het hof als volgt. Indien deze compensatie deel uitmaakt van het salaris, dan zou dit een verhoging van vergoedingen met 6% met zich brengen per 1 januari 2010. Indien men dit afzet tegen de toegekende loonsverhoging van 1% per diezelfde datum, dan is 6% exponentieel te noemen. Het voorgaande leidt tot de slotsom dat het door CNV Vakmensen verdedigde standpunt ter zake de uitleg van ‘salaris’ in het Sociaal Plan NXP leidt tot een rechtsgevolg dat niet aannemelijk is. Dat mogelijk het verletdagenbudget wel onder de B-factor bij strikte uitvoering van de kantonrechtersformule zou vallen, leidt niet tot een ander oordeel, want dat algemene gegeven maakt de door CNV Vakmensen bepleite uitleg in de gegeven omstandigheden niet aannemelijker. Het hof zal dit standpunt derhalve niet volgen.