Naar boven ↑

Rechtspraak

Real Enterprise Solutions Nederland B.V./werkneemster
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Utrecht), 14 maart 2013
ECLI:NL:RBMNE:2013:2700

Real Enterprise Solutions Nederland B.V./werkneemster

Hoewel werkneemster niet open en transparant is geweest over een mogelijke overstap naar een concurrent, wordt het ontbindingsverzoek afgewezen. Kwade bedoelingen werkneemster niet aannemelijk

Werkneemster is op 19 juli 2010 in dienst van RES getreden in de functie van marketingcoördinator. Het dienstverband geldt thans voor onbepaalde tijd. In de arbeidsovereenkomst is een concurrentiebeding opgenomen. In de zomer van 2012 is een verbetertraject voor werkneemster aangevangen, welk traject op 9 november 2012 positief is afgerond. Thans verzoekt RES ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een vertrouwensbreuk. Daartoe wordt het volgende aangevoerd. RES is onaangenaam verrast door het feit dat werkneemster wekenlang heeft verzwegen dat zij een sollicitatie had lopen bij de grootste concurrent van RES, te weten AppSense, terwijl RES een verbetertraject had gestart om werkneemster een mooie toekomst bij RES te bieden. In de e-mail van 26 november 2012 schreef werkneemster nog dat zij de kans op indiensttreding bij een ander zeer klein acht, terwijl zij zich toen al in een vergevorderd stadium van de sollicitatieprocedure bij AppSense bevond. In het gesprek van 3 december 2012 heeft werkneemster geprobeerd om op slinkse wijze toestemming te krijgen om bij AppSense in dienst te treden door te proberen de naam achter te houden.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Vast staat dat werkneemster niet open en transparant is geweest over een mogelijke overstap naar concurrent AppSense. Voorstelbaar is dat RES hierdoor is gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van werkneemster. Onvoldoende aannemelijk is echter dat werkneemster dit met kwade bedoelingen heeft gedaan. Niet gebleken is dat werkneemster op slinkse wijze heeft geprobeerd RES over te halen het concurrentiebeding te laten vervallen: ze heeft daar simpelweg om gevraagd zonder de naam van AppSense te noemen. Het opvragen van lijsten met klanten en prospects heeft voor de vrijstelling van werkzaamheden plaatsgevonden en vormde onderdeel van het werk van werkneemster, zodat hieruit niet kan worden afgeleid dat zij waardevolle informatie wilde ‘meenemen’ naar AppSense. Het is aan werkneemster om te laten zien dat zij nog immer een loyaal en gemotiveerd medewerker van RES is. Het is daarbij aan haar of zij alsnog op zoek gaat naar een andere werkgever, waarbij het concurrentiebeding en de geheimhouding wordt gerespecteerd. Of werkneemster eerder heeft verklaard alsnog weg te willen bij RES is in het kader van de onderhavige procedure niet relevant. Volgt afwijzing van het ontbindingsverzoek.