Rechtspraak
Rechtbank Oost-Brabant (Locatie Eindhoven), 26 juni 2013
ECLI:NL:RBOBR:2013:4256
Dela Natura- en Levensverzekeringen N.V./werknemer
Werknemer is sinds januari 2011 in dienst van Dela als manager. Thans verzoekt Dela ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Daartoe wordt aangevoerd dat werknemer een aanvullend programma bij een teamuitje heeft georganiseerd, genaamd ‘Ondeugd op de Wallen’. Bij binnenkomst in een ruimte werd voor de medewerkers een striptease-act en erotische lapdances opgevoerd. Dela is van mening dat de handelwijze van werknemer buitengewoon ongepast en ongewenst is. In zijn functie dient hij een voorbeeld te zijn voor zijn personeel en door het organiseren van een activiteit met een hoog gehalte aan seksualiteit heeft hij zich onmogelijk gemaakt en afbreuk gedaan aan het gezag dat hij als manager moet hebben. Ook heeft hij door de activiteit Dela in diskrediet gebracht met schade aan de reputatie van Dela.
De kantonrechter oordeelt als volgt: anders dan werknemer stelt, kan de door hem georganiseerde activiteit niet als een privéactiviteit worden beschouwd. Als een manager met zijn personeel op stap gaat in het kader van een door hem georganiseerde activiteit, ook al is dat buiten werktijd, blijft hij als manager verantwoordelijk. Dat bij werknemer sprake is van een patroon van grensoverschrijdend gedrag is niet voldoende aannemelijk geworden. De stelling van werknemer dat Dela een bedrijfscultuur van bandeloosheid en onbegrensdheid kent (o.a. omdat op Kerst- en Nieuwjaarsborrels onbeperkt drank wordt geschonken en werknemers afspreken om in de Eindhovense binnenstad verder te gaan feesten) wordt niet gevolgd.
Het bezoek aan de Baja Beach Club in Rotterdam van een managementteam met de direct leidinggevende van werknemer beziet de kantonrechter anders. Mogelijk zijn op de avond dat het managementteam van Dela de club heeft bezocht geen erotische activiteiten vertoond, maar kenmerk van een dergelijke club is wel dat personeel schaars gekleed gaat. De leidinggevende van werknemer heeft in het kader van de in deze procedure gemaakte verwijten daarmee zeker niet het goede voorbeeld gegeven voor wat betreft het uitkiezen van een geschikte gelegenheid om met collega’s en ondergeschikten de avond door te brengen. Het voorbeeld dat de leidinggevende van werknemer heeft gegeven, en de staat van dienst van werknemer dragen ertoe bij, dat van een dringende reden tot ontslag geen sprake kan zijn. Daarbij is ook van belang, dat hoewel niet van een echte privéactiviteit kan worden gesproken, werknemer wel heel duidelijk is geweest in zijn aankondiging van het aanvullend programma. Hij heeft een programma aangekondigd, op eigen kosten, op vrijwillige basis en op een zodanige wijze dat degenen die mee zijn gegaan konden vermoeden dat ze in de omgeving van de wallen een erotisch getint programma konden verwachten. Omdat sprake is van een vertrouwensbreuk, wordt de arbeidsovereenkomst wel ontbonden. Er wordt een vergoeding van één maandsalaris (€ 8.724,45 bruto) toegekend.