Naar boven ↑

Rechtspraak

Ondernemingsraad van Stichting Biblionet/Biblionet
Gerechtshof Amsterdam (Locatie Amsterdam), 15 juli 2013
ECLI:NL:GHAMS:2013:2337

Ondernemingsraad van Stichting Biblionet/Biblionet

Deels terugkomen op eerder genomen (reorganisatie)besluit waardoor de beoogde bezuiniging niet volledig wordt gehaald, maakt het (deel)besluit nog niet kennelijk onredelijk. Indien advies is gevraagd aan de OR, is de OR ontvankelijk ook al heeft hij formeel geen adviesrecht ter zake

Biblionet is de netwerkorganisatie van de openbare bibliotheken en bibliobussen in Stad en Ommeland. Bij haar zijn 323 personen werkzaam. Zij wordt gesubsidieerd door de Provincie Groningen en door de 23 gemeenten in die provincie in wier opdracht zij haar werkzaamheden uitvoert. Vanwege de provincie en de gemeenten is Biblionet geconfronteerd met bezuinigingen vanaf 2012. Voor het jaar 2013 betreft het een bedrag van afgerond € 1,7 miljoen. Deze bezuinigingen hebben Biblionet genoopt en nopen haar nog steeds tot het treffen van maatregelen van reorganisatorische aard. In de onderhavige twee reorganisatieronde voorziet in een ontslag van 26 werknemers. Een van de functies die zou komen te vervallen, is de functie van secretaris van de Raad van Toezicht van Biblionet. Deze functie wordt door Pilon uitgevoerd. Gedurende de uitvoering van het reorganisatieplan 2013 is de bestuurder op een aantal punten teruggekomen op het reorganisatieplan, onder meer met betrekking tot de functie van Pilon. Naar het oordeel van de bestuurder was gedeeltelijke handhaving van deze functie door Pilon gewenst. De OR heeft negatief geadviseerd, stellende dat de taken van Pilon conform het reorganisatieontslag door het MT zouden worden gedragen, danwel dat anderen in aanmerking zouden komen voor deze parttime functie. Met het deelbesluit van de bestuurder is een bedrag van € 45.000 gemoeid.

De Ondernemingskamer oordeelt als volgt: nu de bestuurder advies heeft gevraagd aan de OR, kan in het midden blijven of de OR adviesrecht heeft. De bestuurder heeft aangevoerd dat zij bij nader inzien de gevolgen van de versmalling van de bestuurlijke top heeft onderschat en dat overdracht van de werkzaamheden van de secretaris naar een lager niveau, zoals aanvankelijk gedacht, niet zonder problemen is gebleken, wegens de relatieve onervarenheid van de medewerkers op dat niveau. Zij heeft verder naar voren gebracht dat zowel de Provincie Groningen als de deelnemende gemeenten steeds hogere eisen stellen aan rapportering en in te leveren beleidsdocumenten, terwijl bij wijze van nieuwe en extra taak door haar beleidsdocumenten dienen te worden vervaardigd in het kader van het 'ambtelijk relatiebeheer' met de Groninger gemeenten, mede in verband met komende veranderingen, zoals in het kader van het tot stand komen van het Groninger Forum. Indien de functie van secretaris van de Raad van Toezicht geheel zou komen te vervallen, zou haar organisatie niet in staat zijn binnen haar eigen gelederen alle genoemde taken en functies te vervullen, waardoor zij zou worden genoopt een beroep te doen op externe krachten, waarmee grotere bedragen zijn gemoeid dan uit haar in deze zaak bestreden besluit voortvloeit, zo heeft zij ten slotte betoogd. Voormeld betoog van Biblionet, dat niet dan wel onvoldoende gemotiveerd door de ondernemingsraad is weersproken, komt de Ondernemingskamer niet onaannemelijk voor. Tegen die achtergrond kan niet worden gezegd dat Biblionet het bestreden besluit niet in redelijkheid heeft kunnen nemen. Dat wordt uiteraard niet anders op de enkele grond dat het deels terugkomen op een eerder genomen besluit betekent dat de aanvankelijk beoogde bezuiniging niet volledig wordt gehaald.

  • Wetsartikelen: 26 WOR
  • Onderwerpen: Adviesrecht (25 WOR)
  • Trefwoorden: medezeggenschap, adviesrecht, reorganisatie en belangenafweging