Rechtspraak
Rechtbank Gelderland (Locatie Arnhem), 6 februari 2014
ECLI:NL:RBGEL:2014:1114
Stichting Nijmeegs Interconfessioneel ziekenhuis Canisius-Wilhelmina/werkneemster
Werkneemster is bij CWZ in dienst, laatstelijk in de functie van klachtbemiddelaar. Werkneemster is, nadat partijen geen overeenstemming hebben bereikt over beëindiging van de arbeidsovereenkomst, op non-actief gesteld. CWZ verzoekt werkneemster te veroordelen tot het verstrekken van haar inloggegevens en de sleutel van de dossierkast. In verband met de op non-actiefstelling van werkneemster en de afwezigheid van haar (langdurig uitgevallen) collega, dient CWZ de klachtbehandeling adequaat op te pakken en de tot aan de op non-actiefstelling door werkneemster in dit kader verrichte werkzaamheden over te dragen. In reconventie vordert werkneemster wedertewerkstelling.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Enerzijds is CWZ met de door haar ondernomen acties veel te kort door de bocht gegaan. Aannemelijk is geworden dat de aan werkneemster gedane mededeling dat er een einde aan haar arbeidsovereenkomst zou komen (vanwege een moeizame samenwerking en verhoudingen) voor haar volkomen uit de lucht is komen vallen. Anderzijds is echter voldoende vast komen te staan dat CWZ absoluut nier verder wil met werkneemster. Werkneemster heeft hiertegen slechts aangevoerd geen conflict te ervaren dat aan wedertewerkstelling bij CWZ in de weg zou staan. Dit is, mede gezien in het licht van het persbericht, waar werkneemster geen afstand van heeft genomen en waarin in (te) forse bewoordingen, met name in de richting van de RvB van CWZ, is geageerd, onbegrijpelijk. Er is sprake van een zodanig reële belemmering als bedoeld in de cao tot het verrichten van de werkzaamheden door werkneemster, op grond waarvan CWZ tot de beslissing heeft kunnen komen om werkneemster op non-actief te stellen. Daarbij wordt uitdrukkelijk in het midden gelaten of de oorzaak van de belemmering bij CWZ dan wel bij werkneemster ligt.
Uit de beslissing in reconventie volgt dat de vordering in conventie wordt toegewezen. Als onweersproken staat immers vast dat CWZ ingevolge de Wet klachtrecht cliënten zorgsector, gehouden is de klachtbehandeling adequaat op te pakken, waardoor een deugdelijke overdracht van de daarmee verband houdende werkzaamheden dient plaats te vinden. Patiënten mogen immers niet de dupe worden van de tussen CWZ en werkneemster ontstane situatie. De kantonrechter beveelt werkneemster de inloggegevens, waaronder haar inlognaam en wachtwoord, van het registratiesysteem voor de klachtbehandeling en de sleutel van de dossierkast, onmiddellijk aan een of meer van de door CWZ aangewezen functionarissen voor de vervulling en/of waarneming van de functie van klachtenfunctionaris af te geven.