Naar boven ↑

Rechtspraak

werkgever/werkneemster
Rechtbank Overijssel, 4 april 2014
ECLI:NL:RBOVE:2014:1829

werkgever/werkneemster

Pedagogisch medewerkster wordt na valse ziekmelding via Whatsapp op staande voet ontslagen. Voorwaardelijke ontbinding wegens verstoorde arbeidsrelatie zonder toekenning vergoeding.

Werkneemster is sinds 2008 in dienst als pedagogisch medewerkster. Op 6 januari 2014 heeft zij zich door middel van een Whatsapp-bericht ziek gemeld en gemeld dat zij aan haar blindedarm zal worden geopereerd. Op 16 januari 2014 is werkneemster op staande voet ontslagen. Daar ligt onder meer aan ten grondslag dat zij werkgever een onjuist bericht heeft gestuurd over een ziekenhuisopname in verband met een blindedarmoperatie, zij niet bereikbaar was voor werkgever én heeft nagelaten contact met hem op te nemen. Thans verzoekt werkgever voorwaardelijke ontbinding, primair wegens een dringende reden.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Ingeval ontbinding primair is gebaseerd op een dringende reden dient terughoudendheid te worden betracht bij de beoordeling daarvan, omdat de mogelijkheid van hoger beroep en cassatie ontbreekt. Mede indachtig de omstandigheid dat de primair aan het verzoek ten grondslag gelegde reden, dezelfde is als die aan het ontslag op staande voet, wordt het verzoek op grond van de dringende reden afgewezen. Wel is sprake van een verstoorde arbeidsrelatie. Nu de ziekmelding evident vals is gebleken, had het op de weg van werkneemster gelegen om de stelling dat haar handelen, zowel haar afwezigheid als het doen van een valse mededeling, volledig aan (psychische) ziekte te wijten was nader te onderbouwen. Hoezeer het in het algemeen op de weg van de werkgever ligt om, indien een werknemer een ziekmelding doet, deze door een bedrijfsarts te laten beoordelen, zeker in geval van twijfel, was daarvoor in dit concrete geval, nadat bleek dat van de gestelde ziekte wegens een blindedarmoperatie geen sprake was, geen aanleiding. Dat zou anders zijn als zou komen vast te staan dat het doen van de valse ziekmelding en het niet bereikbaar zijn werkneemster niet kan worden toegerekend omdat dat handelen uit ernstige psychische ziekte zou voortvloeien. Het ligt op de weg van werkneemster die stelling te onderbouwen en bij betwisting te bewijzen. Werkneemster heeft in dit verband onvoldoende aan haar stelplicht voldaan. De verstoorde arbeidsrelatie valt in de risicosfeer van werkneemster. Volgt ontbinding zonder toekenning van een vergoeding.