Naar boven ↑

Rechtspraak

werkgever/werknemer
Rechtbank Gelderland (Locatie Zutphen), 19 november 2014
ECLI:NL:RBGEL:2014:7373

werkgever/werknemer

Onrechtmatige concurrentie door ex-werknemer die werkzaam was als assurantiebemiddelaar. Onderneming werknemer richt zich ook op verzekeringen voor zendingswerker (specialistische markt). Acht van tien grote klanten van werkgever zijn overgestapt naar bedrijf werknemer.

Werknemer is met ingang van 1 september 2009 in dienst getreden bij werkgever in de functie van Assurantiebemiddelaar. Werkgever is een verzekeringsbedrijf dat zich richt op alle mogelijke verzekeringen voor de zendingswerker. In de arbeidsovereenkomst is een geheimhoudingsbeding opgenomen. De arbeidsovereenkomst is met ingang van 22 december 2012 met wederzijds goedvinden beëindigd. Op 27 mei 2013 is werknemer een eigen onderneming gestart in de vorm van een eenmanszaak. De onderneming van werknemer is een samenwerking aangegaan met De Goudse Verzekeringen en fungeert als intermediair voor het Expat Pakket, hetzelfde pakket dat werkgever aanbiedt. Werknemer heeft 142 zendingsorganisaties per e-mail aangeschreven, waarvan 38 organisaties klant zijn van werkgever, waaronder de tien grote klanten van werkgever. Werkgever vordert voor recht te verklaren dat werknemer onrechtmatig handelt.

De rechtbank oordeelt als volgt. Het uitgangspunt is dat het werknemer in beginsel is toegestaan, nu tussen partijen vaststaat dat hij niet gebonden is aan een relatie- of concurrentiebeding, om zich na zijn dienstverband in vrije concurrentie met werkgever in de markt te bevinden. Van onrechtmatige concurrentie is pas sprake wanneer gebruik wordt gemaakt van de bij de voormalige werkgever opgedane kennis en gegevens omtrent klanten, waardoor stelselmatig en substantieel bedrijfsdebiet wordt afgebroken (HR 9 december 1955, NJ 1956/157 (Boogaard/Vesta)).

Werknemer heeft zich gericht op dezelfde specialistische markt als waarop werkgever zich richt en in die markt biedt hij hetzelfde specifieke product van De Goudse Verzekeringen aan. De klanten van werknemer krijgen dezelfde verzekeringen aangeboden als de klanten van werkgever. Werknemer heeft een verdienmodel gecreëerd waarmee hij voor de klant de laagste nettopremies in de markt heeft. Werknemer heeft doelgericht klanten van werkgever benaderd. Daarbij heeft hij ook bij de publicatie op 16 augustus 2013 op het Christelijk Informatie Platform laten uitvaardigen dat hij de goedkoopste dienstverlener is voor de doelgroep zendelingen en ontwikkelingswerkers. Het versturen van de e-mail valt niet los te zien van de inhoud en strekking ervan en de voorbereiding die daaraan vooraf is gegaan. Die inhoud en strekking zijn immers systematisch en doelgericht tot stand gekomen met de kennis van de specifieke doelgroep van de in het buitenland verblijvende zendingswerker, de kennis van het Expat Pakket van De Goudse waarvoor specialistische kennis is vereist, de kennis omtrent de provisies en de kunde, namelijk de ruime ervaringen, opgedaan tijdens zijn dienstverband bij werkgever, waaronder ook de contacten vallen die hij enerzijds met klanten had en anderzijds met De Goudse Verzekeringen. Die kennis en kunde hebben werknemer in staat gesteld om na zijn dienstverband bij werkgever een aanstelling als intermediair voor De Goudse Verzekeringen te verkrijgen, zijn eigen Expat Pakket te ontwikkelen, een verdienmodel te creëren en vervolgens klanten te werven. Er is sprake van onrechtmatige concurrentie. Werkgever heeft 242 klanten, waarvan er tien grote klanten zijn. Als gevolg van het onrechtmatig concurrerend handelen van werknemer zijn acht van de tien grote klanten overgestapt naar werknemer waardoor stelselmatig en substantieel bedrijfsdebiet van werkgever is afgebroken. Bovendien is aannemelijk dat werkgever schade heeft geleden als gevolg van de onrechtmatige concurrentie door werknemer. Werkgever mag zich bij akte uitlaten over de omvang van de schade en de onderbouwing daarvan. Volgt aanhouding van de zaak.