Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Onze Lieve Vrouwe Gasthuis/werkneemster
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 18 augustus 2015
ECLI:NL:RBAMS:2015:5486

Stichting Onze Lieve Vrouwe Gasthuis/werkneemster

Polikliniekassistente raadpleegt medische gegevens van halfbroer en geeft daarover geen openheid van zaken. Voorwaardelijke ontbinding wegens een dringende reden.

Werkneemster is in dienst van Stichting Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (hierna: OLVG) in de functie van polikliniekassistente. Op 30 april 2015 heeft OLVG telefonisch een klacht ontvangen van een patiënt van de afdeling Interne Geneeskunde, zijnde een halfbroer van werkneemster, dat zijn patiëntgegevens zijn ingezien en openbaar gemaakt. Werkneemster is vervolgens op 12 mei 2015 op staande voet ontslagen, omdat zij herhaaldelijk onbevoegd de patiëntgegevens van haar halfbroer heeft geraadpleegd en daarmee in strijd heeft gehandeld met de binnen OLVG geldende (gedrags)regels. OLVG verzoekt voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst (art. 7:685 BW), primair wegens een dringende reden.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Zoals reeds in kort geding is geoordeeld (zie AR 2015-0806) is voldoende aannemelijk geworden dat werkneemster in strijd met de geldende regels en de Gedragscode patiëntgegevens in X-Care heeft geraadpleegd terwijl zij daartoe niet bevoegd was. Er was geen behandelrelatie met haar halfbroer. Hij was immers patiënt op een andere afdeling. Werkneemster die aanvankelijk ontkende, heeft nadat zij geconfronteerd werd met de uitdraai uit X-Care na enig zwijgen toegegeven dat zij het medisch dossier van haar halfbroer heeft geraadpleegd. In de twee gesprekken met OLVG heeft zij daarvoor geen verklaring gegeven. Pas in deze procedure heeft zij gesteld dat haar halfbroer haar had verzocht om een kopie van zijn medisch dossier. Dit verzoek had op grond van de Gedragscode moeten worden geweigerd, nu toestemming nodig is van de behandelend arts. Vervolgens heeft werkneemster ter zitting een andere verklaring gegeven. Zij zou haar halfbroer zelf hebben verzocht over te stappen naar een ander ziekenhuis en daarom had hij een kopie van zijn medisch dossier nodig. Beide verklaringen worden als niet aannemelijk van de hand gewezen. Werkneemster heeft onbevoegd medische gegevens geraadpleegd en heeft daarover, ondanks dat daartoe meer dan eens gelegenheid was geboden, geen openheid van zaken gegeven. Dit vormt, gelet op het vertrouwen dat OLVG moet kunnen stellen in haar medewerkers, juist waar het gaat om zeer privacygevoelige patiëntgegevens, een zodanig ernstige misdraging dat er sprake is van een dringende reden. Van OLVG kan dan ook niet gevergd worden de arbeidsovereenkomst met werkneemster te laten voortduren. De arbeidsovereenkomst wordt voorwaardelijk wegens een dringende reden ontbonden.