Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/stichting Promens Care
Rechtbank Noord-Nederland (Locatie Assen), 12 januari 2015
ECLI:NL:RBNNE:2015:1489

werkneemster/stichting Promens Care

Het nuttigen van alcohol door begeleidster tijdens een uitje met cliënten met een verstandelijke handicap en/of psychische problemen billijkt niet dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden op grond van artikel 7:685 (oud) BW. Werkgever had over de sanctie vooraf kraakhelder dienen te zijn. Wedertewerkstelling toegewezen.

De stichting Promens Care (hierna: Promens Care) is een zorginstelling voor cliënten met een verstandelijke handicap en/of psychische problemen. Werkneemster is op 1 januari 2011 in dienst getreden bij Promens Care. Aldaar is zij thans werkzaam in de functie van begeleider B. Werkneemster verricht haar werkzaamheden op de locatie de Biester te Gieten. Op deze locatie wonen 26 cliënten in de leeftijd tussen de 15 en de 21 jaar. Binnen Promens Care geldt een gedragscode. In die gedragscode staat onder meer ten aanzien van alcohol en drugs verwoord dat het gebruik ervan door medewerkers onder werktijd verboden is. Binnen de locatie de Biester gelden tevens huisregels, waaronder de regel dat gebruik van alcohol door cliënten alleen mag na overleg met de begeleider. Van 11 tot en met 13 augustus 2014 hebben zes cliënten met vijf begeleiders, waaronder werkneemster, een camping in Giethoorn bezocht voor een vakantie. De cliënten en begeleiders hebben overnacht in een drietal gehuurde blokhutten. Na afloop van de vakantie heeft een collega van werkneemster met de teamcoördinator van Promens Care gesproken over haar ervaringen tijdens voornoemde vakantie en de op Facebook geplaatste foto ‘van een blokhut met daarin een fust bier’. Werkneemster en haar collega’s zijn met ingang van 21 oktober 2014 vrijgesteld van hun werkzaamheden in verband met het onderzoek naar de begeleiding tijdens het vakantie-uitje. Bij brief van 14 november 2014 heeft Promens Care een gesprek bevestigd dat op 14 november 2014 heeft plaatsgevonden met werkneemster. Tijdens dit gesprek is aangegeven dat Promens Care heeft besloten een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de Rechtbank Noord-Nederland in te dienen, primair op grond van een dringende reden, subsidiair op grond van gewijzigde omstandigheden. In dat verband is aangegeven dat werkneemster zich tijdens het uitje van 11 tot en met 13 augustus 2014 onprofessioneel en grensoverschrijdend heeft gedragen, door tijdens het uitje alcohol te nuttigen. In de onderhavige procedure vordert werkneemster wedertewerkstelling.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Gelijktijdig met het onderhavige kort geding is door Promens Care een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend, primair wegens dringende redenen en subsidiair op grond van gewijzigde omstandigheden. Met Promens Care is de kantonrechter van oordeel dat bewonersvakanties, hoewel de werknemers daar niet 24 uur per etmaal voor krijgen betaald, als werktijd hebben te gelden. De kantonrechter is van oordeel dat Promens Care van haar werknemers op goede grond mag en kan vragen dat er geen alcohol wordt gedronken tijdens de bewonersvakanties. Echter, van een goed werkgever die, zoals Promens Care, als sanctie op dit verbod van alcoholgebruik beëindiging van de arbeidsovereenkomst wil hanteren, mag verwacht worden dat zij dienaangaande vooraf kraakhelder is. Zoals reeds overwogen, heeft Promens Care nagelaten dit te zijn en lijkt de gedragscode ook tot mildere uitkomsten te leiden, terwijl van een stringent en consequent toezicht op het verbod van alcoholgebruik niet is gebleken. Een ondubbelzinnige waarschuwing was hier op zijn plek geweest. De omstandigheden van het geval in onderling verband en samenhang wegend, is de kantonrechter van oordeel dat de aard en de ernst van de feiten een beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens dringende redenen niet rechtvaardigen. Hierbij neemt de kantonrechter ook in ogenschouw dat de consequenties voor werkneemster, die in het verleden een goed functionerend medewerker is gebleken, verstrekkend zijn. Mocht er al toe geconcludeerd moeten worden dat er sprake is van een verandering van omstandigheden, gelegen in het thans ontberen van vertrouwen in werkneemster, dan is de kantonrechter van oordeel dat ook dit niet tot de slotsom moet leiden dat dit een dadelijk of na korte tijd beëindigen van de arbeidsovereenkomst billijkt. Verder neemt de kantonrechter ook de van algemene bekendheid zijnde penibele arbeidsmarkt - met name in de zorg, waar velen op straat zullen komen - in ogenschouw, zodat de gevolgen van een ontbinding verstrekkend zullen zijn. De gevorderde wedertewerkstelling is daarmee voor toewijzing vatbaar.