Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/NS Stations Retailbedrijf BV
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 9 februari 2016
ECLI:NL:RBAMS:2016:624

werknemer/NS Stations Retailbedrijf BV

Verzoek tot rectificatie ingediend na vervaltermijn van twee maanden van aanvankelijk onjuiste tenaamstelling werkgever leidt niet tot niet-ontvankelijkheid. Ook en wellicht juist in de verzoekschriftprocedure dient de mogelijkheid te bestaan om op eenvoudige wijze (kleine) omissies te verbeteren, mits de andere partij niet in haar belang is geschaad.

Werknemer was in dienst bij NS Stations Retailbedrijf BV. NS Stations is bestuurder en enig aandeelhouder van NS stations Retailbedrijf BV. Beide vennootschappen zijn gevestigd op hetzelfde adres en delen een juridische afdeling. Op 25 september 2015 is werknemer door NS Stations Retailbedrijf BV op staande voet ontslagen. Door werknemer is een verzoek gedaan, primair om de opzegging van de arbeidsovereenkomst te vernietigen. Het verzoekschrift van werknemer was echter gericht tegen de verkeerde partij, te weten NS Stations BV. Op 2 december 2015 heeft werknemer verzocht de in het verzoekschrift genoemde verweerster NS Stations BV te wijzigen in NS Stations Retailbedrijf BV, de feitelijke werkgever van werknemer. Ter zitting is NS Stations BV verschenen bij haar gemachtigde. Deze gemachtigde heeft verklaard niet namens NS Stations Retailbedrijf BV te zijn verschenen. NS Stations BV stelt zich op het standpunt dat werknemer niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in zijn verzoek, omdat dit was gericht tegen de verkeerde partij. Volgens NS Stations BV heeft werknemer met het verzoek tot rectificatie van 2 december 2015 op grond van artikel 7:668a lid 4 onderdeel c BW de vervaltermijn van twee maanden overschreden.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Met de WWZ loopt de wetgever door de verruiming van de toepasselijkheid van de verzoekschriftprocedure in het ontslagrecht vooruit op de toekomstige deformalisering van het procesrecht. Ook en wellicht juist in de verzoekschriftprocedure dient de mogelijkheid te bestaan om op eenvoudige wijze (kleine) omissies te verbeteren, mits de andere partij niet in haar belang is geschaad. Gelet op de gang van zaken moet worden vastgesteld dat NS Stations Retailbedrijf BV door de verkeerde tenaamstelling in het oorspronkelijke verzoekschrift niet in haar mogelijkheden om verweer te voeren is geschaad. De gemachtigde van NS Stations BV, werkzaam bij de juridische afdeling van NS Groep NV, de moedermaatschappij van zowel NS Stations BV als NS Stations Retailbedrijf BV, heeft de gemachtigde van werknemer op 2 december 2015 telefonisch gewezen op de onjuiste tenaamstelling, terwijl werknemer nog op dezelfde dag om rectificatie heeft verzocht. Bovendien mag van een goed werkgever worden verwacht dat deze zich in een zaak als deze, waarin het gaat om het zware middel van een ontslag op staande voet van een werknemer met een dienstverband van ruim 18 jaar, niet uitsluitend formalistisch opstelt. Tegen deze achtergrond zal werknemer ontvankelijk worden verklaard in zijn verzoek. Aangezien de oproep door de griffie van de rechtbank ondanks de rectificatie abusievelijk is gericht aan NS Stations BV, zal NS Stations Retailbedrijf BV alsnog in de gelegenheid worden gesteld om in onderhavige zaak verweer te voeren. Iedere verdere beslissing wordt aangehouden.