Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/James Walker Benelux B.V.
Gerechtshof Den Haag (Locatie 's-Gravenhage), 15 november 2016
ECLI:NL:GHDHA:2016:3313

werkneemster/James Walker Benelux B.V.

Verzenden van vertrouwelijke stukken aan privémailadres van werkneemster is geen schending van het geheimhoudingsbeding, nu werkneemster niet kwalificeert als ‘derde’. Inzage derde ter zitting onder omstandigheden gerechtvaardigd.

James Walker maakt deel uit van een internationale onderneming die zich bezighoudt met de productie en distributie van diverse gespecialiseerde (machine)onderdelen en bijbehorende diensten in de industriële sector. Werkneemster, geboren in 1986, is op 31 maart 2008 in dienst getreden van James Walker in de functie van ‘internal sales representative’. De arbeidsovereenkomst bevatte onder meer een concurrentiebeding, een relatiebeding en een geheimhoudingsbeding. Tevens bevatte de arbeidsovereenkomst een boetebeding. Werkneemster heeft op 1 februari 2016 de arbeidsovereenkomst opgezegd, waarbij zij heeft aangekondigd dat zij op 1 april 2016 in dienst zou treden van Albion te Ridderkerk. Na haar ontslagname heeft werkneemster in februari 2016 vanuit haar kantoor bij James Walker diverse prijslijsten, een bouwtekening, een offerte, een orderbevestiging en een elektronische prijzencalculator voor afdichtingen van draaiende onderdelen (oliekeringen) naar haar privé-e-mail gezonden. In eerste aanleg heeft de kantonrechter geoordeeld dat werkneemster gebonden is en blijft aan de bezwarende bedingen. Op de tegenvordering van James Walker oordeelde de kantonrechter dat werkneemster het geheimhoudingsbeding had geschonden en een boete verschuldigd was.

Het hof oordeelt als volgt. Tussen partijen staat vast dat werkneemster bedrijfsinformatie van James Walker naar haar privé-e-mailadres heeft gestuurd. Met de kantonrechter is het hof van oordeel dat werkneemster zich op grond van de tekst van het beding heeft verplicht tot geheimhouding van al hetgeen haar bij de uitoefening van haar functie ter kennis komt in verband met de zaken en belangen van de werkgever. Ook de documenten die werkneemster aan zichzelf heeft toegezonden, waaronder de voor concurrenten interessante prijzencalculator, vallen daaronder. Werkneemster heeft te kennen gegeven dat zij de e-mail(s) met bedrijfsinformatie niet naar derden heeft gestuurd. James Walker heeft aangevoerd dat zij de juistheid van die stelling niet kan controleren. Het hof overweegt hierover als volgt. Op James Walker rust de bewijslast dat werkneemster de e-mail(s) naar derden heeft doorgestuurd. Nu er geen aanknopingspunten zijn dat werkneemster de e-mail(s) aan derden heeft verzonden en James Walker ter zake ook geen bewijsaanbod heeft gedaan, moet worden aangenomen dat de mededeling van werkneemster juist is. Het hof verwerpt de stelling van James Walker dat werkneemster het geheimhoudingsbeding reeds heeft overtreden doordat zij de bedrijfsinformatie aan haar privé-e-mailadres heeft toegezonden. Het beding verplicht werkneemster tot geheimhouding jegens derden; zijzelf is niet als derde te beschouwen.

Het feit dat een medewerker van Albion ter zitting het dossier van werkneemster heeft ingezien (vanwege het dispuut over het concurrentiebeding) en toen ook de e-mails van werkneemster heeft gezien, kwalificeert niet als overtreding van het geheimhoudingsbeding.