Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Kies Mondzorg Services B.V.
Rechtbank Limburg (Locatie Roermond), 21 april 2017
ECLI:NL:RBLIM:2017:3731

werkneemster/Kies Mondzorg Services B.V.

Ontslag op staande voet wordt vernietigd na frauduleus handelen van echtgenoot van werkneemster, nu dringende reden niet vaststaat. Wel ontbinding arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsverhouding. Toekenning billijke vergoeding (€ 12.000), punitief karakter.

Feiten

Werkneemster is op 1 juni 2016 bij Kies Mondzorg Services B.V. in dienst getreden in de functie van administratief medewerkster. Voorafgaand aan dit dienstverband was werkneemster van 1 oktober 2014 tot 1 juni 2016 in dienst bij TTZ. De echtgenoot van werkneemster was sinds 1990 enig directeur-aandeelhouder van VTL. Medio 2014 werd de echtgenoot van werkneemster benaderd door A om een overname van de bedrijven van de echtgenoot van werkneemster door TTZ te bespreken. Dit heeft geleid tot de overeenkomst ‘overdracht onderneming’ die partijen op 30 september 2014 hebben gesloten. Naast de overname van de activa nam TTZ ook het personeel over van VTL. Dit had tot gevolg dat werkneemster en haar echtgenoot per 1 oktober 2014 in dienst zijn getreden bij TTZ. VTL is met ingang van 5 april 2016 in staat van faillissement verklaard. Op 15 december 2016 is werkneemster, evenals haar echtgenoot, op staande voet ontslagen. 

Oordeel

Het verzoek van werkneemster tot vernietiging van het ontslag op staande voet

Het geschil van partijen betreft de vraag of het door Kies Mondzorg Services B.V. aan werkneemster gegeven ontslag op staande voet moet worden vernietigd. De dringende reden die is meegedeeld en dus moet worden beoordeeld, is blijkens de ontslagbrief van 16 december 2016 – kort gezegd – dat de echtgenoot van werkneemster heeft gefraudeerd en dat werkneemster als zijn echtgenote voor hem de administratie van VTL B.V. heeft verzorgd, waaronder het opmaken van de litigieuze nota’s aan VGZ, en dat zij ermee bekend was dat Kies Mondzorg op deze manier werd benadeeld. Daarnaast wordt werkneemster verweten dat zij zich de administratie, bestanden en de computer waarop deze bestanden zich bevinden, heeft toegeëigend. In de onderhavige zaak is echter gesteld noch gebleken dat werkneemster betrokken is geweest bij de totstandkoming van de overeenkomst ‘overdracht onderneming’ noch dat zij de inhoud daarvan kende. Daarom kan niet worden vastgesteld dat werkneemster wist dat haar echtgenoot handelde in strijd met die overeenkomst, laat staan dat zij daar willens en wetens haar medewerking aan heeft verleend. Bovendien heeft Kies Mondzorg naar het oordeel van de kantonrechter niet aangetoond dat werkneemster betrokken was bij de facturatie van VTL nadat zij in dienst van Kies Mondzorg is getreden en staat onweersproken vast dat de echtgenoot van werkneemster zelf de declaraties aan VGZ verzorgde. Op grond van het voorgaande is de kantonrechter van oordeel dat niet is gebleken van feiten en omstandigheden die voldoende grond voor een ontslag op staande voet opleveren. Het verzoek van werkneemster tot vernietiging van dat ontslag zal dan ook worden toegewezen.

Het voorwaardelijk tegenverzoek van werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Nu de kantonrechter hiervoor reeds tot het oordeel is gekomen dat van de gestelde feiten en omstandigheden niet is gebleken, kan het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet worden toegewezen op de grond dat werkneemster verwijtbaar zou hebben gehandeld. Subsidiair heeft Kies Mondzorg Services B.V. aan het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ten grondslag gelegd dat sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. De kantonrechter heeft hiervoor reeds vastgesteld dat niet is komen vast te staan dat werkneemster een aandeel heeft gehad in de handelwijze van haar echtgenoot noch dat zij op de hoogte was van het feit dat deze handelwijze in strijd was met de overname-overeenkomst. Dat laat echter de mogelijkheid onverlet om de arbeidsovereenkomst te ontbinden indien deze verstoord blijkt te zijn. De kantonrechter komt tot de conclusie dat er inderdaad sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding en dat deze ook een duurzaam karakter heeft zodat met voortzetting van het dienstverband geen redelijk doel meer is te bereiken. De kantonrechter kent aan werkneemster een transitievergoeding toe. Kies Mondzorg Services B.V. heeft werkneemster ten onrechte op staande voet ontslagen op grond van gedragingen van haar echtgenoot hetgeen per saldo ertoe heeft geleid dat er thans een onwerkbare situatie is ontstaan tussen werkneemster en Kies Mondzorg Services B.V. hetgeen de toekenning van een billijke vergoeding aan werkneemster rechtvaardigt. Het komt de kantonrechter voor dat een billijke vergoeding van € 12.000 bruto in de onderhavige situatie passend is om Kies Mondzorg Services B.V. er in de toekomst van te weerhouden zo lichtvaardig over te gaan tot het opleggen van de zwaarste sanctie die het arbeidsrecht kent: het ontslag op staande voet.