Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Swazoom/werkneemster
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 14 juni 2017
ECLI:NL:RBAMS:2017:4398

Stichting Swazoom/werkneemster

Ontbinding arbeidsovereenkomst pedagogisch medewerkster wegens verwijtbaar handelen. Met het onbevoegd laten gebruiken van een werkruimte door een vriendin die zich daarbij op verzoek van werkneemster tegenover haar dochter als een professional heeft voorgedaan, is werkneemster over de schreef gegaan.

Feiten

Werkneemster is sinds 2001 in dienst van (een rechtsvoorgangster van) Swazoom, laatstelijk in de functie van pedagogisch medewerkster. In verband met de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten op grond van de Jeugdwet, werkt werkneemster sinds 1 januari 2015 op basis van detachering bij de Ouder- en Kindteams Amsterdam (OKT). Swazoom verzoekt de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden zonder toekenning van een transitievergoeding. Aan dit verzoek legt Swazoom ten grondslag dat sprake is van een redelijke grond als bedoeld in artikel 7:669 lid 3 jo. lid 1 BW, te weten de grond onder e en voorts die onder h van dat artikellid. Ter onderbouwing daarvan stelt Swazoom dat werkneemster een functie bekleedt waarin integriteit, vertrouwen en respect van cruciaal belang zijn. Werkneemster heeft een vriendin ertoe bewogen om zich in een spreekkamer van OKT tegenover haar dochter voor te doen als een bij OKT werkzame jeugdarts, om zodoende van de dochter van werkneemster informatie te verkrijgen die laatstgenoemde niet aan werkneemster wilde verstrekken. Het was zelfs de bedoeling van werkneemster dat de vriendin een maagdelijkheidstest bij haar dochter zou afnemen, maar dat ging niet door omdat de dochter uit zichzelf verklaarde geen maagd meer te zijn. Dit zijn gedragingen die ernstig verwijtbaar zijn, waardoor werkneemster de bovengenoemde kernwaarden van OKT heeft geschonden, aldus Swazoom.

Oordeel

Met het onbevoegd laten gebruiken van werkruimte van OKT door een vriendin die zich daarbij op verzoek van werkneemster tegenover haar dochter als een bij OKT werkzame arts althans professional heeft voorgedaan is werkneemster over de schreef gegaan. Dat heeft ertoe geleid dat OKT niet langer van haar diensten gebruik wenst te maken en de detachering heeft beëindigd. Die beslissing van OKT is niet onbegrijpelijk. Daarmee heeft werkneemster tevens het vertrouwen geschonden van haar werkgeefster Swazoom, onder wier verantwoordelijkheid werkneemster bij OKT gedetacheerd was. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Hoewel aan werkneemster een verwijt kan worden gemaakt, dusdanig dat dit een ontbinding rechtvaardigt, wordt geoordeeld dat de kwalificatie ernstig verwijtbaar niet wordt gehaald. Daarbij geldt dat de wijze waarop werkneemster haar dochter heeft proberen uit te horen uiteindelijk een privékwestie tussen moeder en dochter betreft, die de belangen van Swazoom niet raakt en waarbij geen schade is toegebracht aan cliënten van OKT. Dat de wijze waarop werkneemster in de relatie met haar dochter heeft gehandeld, in het licht van de aard van de functie van werkneemster, door Swazoom niettemin als twijfelachtig is beoordeeld en een rol heeft gespeeld bij haar beslissing om niet verder te gaan met werkneemster, is niet geheel onbegrijpelijk, maar maakt dit niet anders. Aan werkneemster wordt de transitievergoeding toegekend.