Rechtspraak
Rechtbank Gelderland (Locatie Arnhem), 17 juli 2020
ECLI:NL:RBGEL:2020:3594
Feiten
Werkneemster wordt met ingang van 1 december 2009 aangesteld bij de Dienst voor het kadaster en de openbare registers (hierna: Kadaster) in de functie van Key Accountmanager. Partijen sluiten een gebruikersovereenkomst bedrijfsauto voor zakelijk en privégebruik. Werkneemster machtigt hierbij het Kadaster het extra verschuldigde bedrag wegens het rijden van meer dan 12.500 privé kilometers per jaar van € 0,00 maandelijks achteraf in te houden op de salarisbetaling. Op de gebruikersovereenkomst is de Regeling persoonsgebonden bedrijfsauto’s Kadaster (hierna: de Regeling) van toepassing. Aan werkneemster wordt een privégebruik van 12.500 kilometer per jaar toegestaan. Voor kilometers boven deze 12.500 kilometer kan de werkgever een vergoeding verlangen. Vanaf 18 maart 2019 is werkneemster arbeidsongeschikt. Kadaster neemt op 23 september 2019 telefonisch contact op met werkneemster over het gebruik van de NS Businesscard tijdens haar arbeidsongeschiktheid. Tijdens dit telefoongesprek vertelt werkneemster dat zij haar NS Businesscard is verloren. Op 11 maart 2020 neemt Kadaster wederom telefonisch contact op met werkneemster vanwege een reis met de NS Businesscard tijdens arbeidsongeschiktheid. Kadaster nodigt werkneemster vervolgens uit voor een gesprek op 20 maart 2020. Bij e-mail van 27 maart 2020 vraagt Kadaster aan werkneemster of haar man de leaseauto heeft gebruikt voor zijn onderneming. Daarnaast vraagt het Kadaster toelichting op een aantal specifieke reizen met de NS Businesscard, omdat uit nader onderzoek is gebleken dat werkneemster, in de periode waarbij haar NS Businesscard veelvuldig (in de weekenden) is gebruikt, ook zelf nog de beschikking heeft gehad over deze NS Businesscard voor reizen naar vestigingen van Kadaster. Werkneemster reageert per e-mail van 1 april 2020 op het gespreksverslag van 20 maart 2020 en de e-mail van 27 maart 2020. Over het hoge aantal privékilometers legt werkneemster uit dat zij zich tijdens haar arbeidsongeschiktheid bij haar moeder terugtrekt om alleen te kunnen zijn, soms drie tot vier keer in de week en dan werd zij door haar man gebracht en gehaald. Dat is 280 kilometer per dag. Werkneemster ontkent dat haar man de leaseauto voor zijn (niet-actieve) onderneming(en) heeft gebruikt. Over de NS Businesscard licht werkneemster toe dat haar dochter heeft opgebiecht dat zij de NS Businesscard stiekem uit haar tas heeft gehaald om daarmee in de weekenden te reizen. Werkneemster biedt haar excuses aan en wil een passende oplossing om iedere cent terug te betalen. Bij brief van 8 april 2020 wordt werkneemster door Kadaster met onmiddellijke ingang geschorst. Kadaster verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst tussen Kadaster en werkneemster te ontbinden wegens onder meer verwijtbaar handelen.
Oordeel
Privégebruik leaseauto
De kantonrechter stelt voorop dat niet in geschil is dat het werkneemster op zichzelf was toegestaan om de leaseauto ook privé te gebruiken. In geschil is in welke mate. Kadaster verwijt werkneemster niet zozeer dat zij meer dan de in de gebruikersovereenkomsten genoemde 12.500 privékilometers per jaar heeft gereden, maar acht het privégebruik van de leaseauto van ongeveer 50.000 kilometer per jaar tijdens arbeidsongeschiktheid een excessieve overschrijding. Naar het oordeel van de kantonrechter hoefde werkneemster uit de vermelding in de gebruikersovereenkomst van verwachte privékilometers per jaar redelijkerwijs niet af te leiden dat het privégebruik gemaximeerd was. Daarvoor is van belang dat Kadaster zich in de gebruikersovereenkomst weliswaar het recht heeft voorbehouden om boven het aantal van 12.500 privékilometers per jaar een extra vergoeding voor de leaseauto in rekening te brengen, maar tegelijkertijd die vergoeding op nihil (€ 0,00) heeft gesteld. Kadaster heeft ook nimmer op een kilometerregistratie aangedrongen. Ook is werkneemster nimmer aangesproken op de omvang van het privégebruik dat al geruime tijd een vergelijkbare omvang had. Met Kadaster is de kantonrechter wel van oordeel dat de omvang van het privégebruik tijdens arbeidsongeschiktheid (gemiddeld 940 kilometer per week) om een verklaring vraagt. Van de gestelde inconsistenties in de verklaringen van werkneemster is de kantonrechter niet gebleken. Bovendien heeft zij verklaringen overgelegd van haar echtgenoot en moeder die haar uitlatingen staven. Dat Kadaster de verklaringen van werkneemster over het privégebruik van de leaseauto niet gelooft, mag zo zijn, maar bij gebreke van aanknopingspunten om de geloofwaardigheid van deze verklaringen in twijfel te trekken, kan niet worden geconcludeerd dat sprake is van aantoonbaar misbruik van de leaseauto.
NS Businesscard
Van misbruik van de NS Businesscard door werkneemster is naar het oordeel van de kantonrechter slechts sprake, indien werkneemster zelf de NS Businesscard voor vele privéreizen heeft gebruikt of indien werkneemster wist van het gebruik van de NS Businesscard door haar dochter. De kantonrechter stelt vast dat werkneemster haar verklaringen over de NS Businesscard weliswaar gaandeweg heeft aangepast, maar dat deze aanvullingen het gevolg zijn van bekentenissen van haar dochter en dat dat niet betekent dat haar verklaringen inconsistent zijn. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft werkneemster met haar verklaringen in samenhang met de afgelegde getuigenverklaring van haar dochter aangetoond dat alle privéreizen met de (oude) NS Businesscard door haar dochter zijn gemaakt en dat zij niet wist dat haar dochter de NS Businesscard heeft gebruikt. Hoewel werkneemster wel kan worden verweten onvoldoende toezicht te hebben gehouden op de aan haar beschikbaar gestelde NS Businesscard, is dat niet zodanig verwijtbaar dat van Kadaster niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Naar het oordeel van de kantonrechter is dan ook geen sprake van misbruik van bedrijfsmiddelen, ook niet gelet op de hogere maatstaf van integriteit die voor werkneemster als ambtenaar geldt, zodat de verzochte ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van verwijtbaar handelen en/of nalaten van werkneemster wegens gebrek aan feitelijke grondslag zal worden afgewezen.