Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Presikhaaf Bedrijven
Rechtbank Gelderland (Locatie Arnhem), 16 oktober 2017
ECLI:NL:RBGEL:2017:5707

werknemer/Presikhaaf Bedrijven

Vernietiging ontslag op staande voet. Diefstal van vier planten bij Intratuin levert geen dringende reden op in verband met de persoonlijke omstandigheden van werknemer (ernstige depressieve stoornis met psychotische kenmerken).

Feiten

Werknemer is sinds 1 maart 2014 in dienst bij Presikhaaf krachtens De Wet sociale werkvoorzieningen (hierna: WSW). Werknemer is vanaf 16 januari 2017 tewerkgesteld bij Intratuin Arnhem. Presikhaaf ontslaat werknemer op 7 juli 2017 op staande voet. In de brief d.d. 7 juli 2017 aan werknemer vermeldt Presikhaaf de (dringende) reden voor dit ontslag, kort gezegd: diefstal bij Intratuin Arnhem. Op 27 juli 2017 heeft werknemer een suïcidepoging gedaan. Werknemer heeft zichzelf vervolgens op 24 augustus 2017 zeer ernstig letsel toegebracht. Sinds 6 september 2017 is werknemer opgenomen op de gesloten afdeling psychiatrie en gediagnosticeerd met een ernstige depressieve stoornis met psychotische kenmerken.

Oordeel

Kern van het geschil betreft de vraag of de reden die Presikhaaf aan het ontslag op staande voet ten grondslag heeft gelegd is te kwalificeren als een dringende reden. Presikhaaf heeft aan het ontslag op staande voet ten grondslag gelegd dat werknemer op 4 juli 2017 vier planten heeft ontvreemd uit de winkel van Intratuin in Arnhem en zonder te betalen mee heeft genomen naar huis. De door Presikhaaf aangevoerde reden levert naar het oordeel van de kantonrechter geen dringende reden op om de arbeidsovereenkomst met werknemer op 7 juli 2017 onverwijld op te zeggen. Tussen partijen staat niet ter discussie dat werknemer op 4 juli 2017 de planten uit de Intratuin zonder te betalen mee naar huis heeft genomen. Echter, werknemer stelt dat hij onder invloed van een psychose heeft gehandeld. Hij handelde op dat moment zodanig, omdat hij stemmen in zijn hoofd had die hem daartoe opdracht gaven. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft werknemer meer dan voldoende aannemelijk gemaakt dat hij leed – en lijdt – aan een psychische/psychiatrische stoornis, welke stoornis in relatie staat tot zijn gedragingen die voor Presikhaaf aanleiding waren hem op staande voet te ontslaan. Zeker vanwege het specifieke karakter van Presikhaaf als werkgever had Presikhaaf na de constatering van de gedragingen van werknemer in deze zaak, gelet op de (langdurige) WSW-indicatie van werknemer en de e-mail van werknemer d.d. 9 november 2016, nader onderzoek moeten verrichten. Zij had zich ervan dienen te vergewissen of de gedragingen geen verband hielden met de psychische toestand van werknemer. Presikhaaf kan een Ziektewetuitkering voor werknemer aanvragen waarmee de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte (grotendeels) wordt gecompenseerd. Gelet op het voorgaande – alle omstandigheden in aanmerking genomen – ontbreekt voor het door Presikhaaf aan werknemer gegeven ontslag op staande voet een dringende reden, zodat de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is opgezegd. Het verzoek om de opzegging van de arbeidsovereenkomst te vernietigen zal dan ook worden toegewezen. Het verzochte salaris en de verzochte wettelijke verhoging, alsmede de wettelijke rente zullen dan ook worden toegewezen. De kantonrechter wijst het verzoek van werknemer om Presikhaaf te verplichten hem binnen 24 uur na betekening van dit vonnis toe te laten tot de overeengekomen werkzaamheden of te bevestigen dat hij zich beschikbaar moet houden voor re-integratie af. Gelet op de huidige medische situatie van werknemer zal hij, naar verwachting mag worden aangenomen gedurende langere tijd, zijn werkzaamheden niet kunnen hervatten en evenmin zich beschikbaar kunnen stellen voor zijn re-integratie. Na herstel zullen partijen in overleg moeten treden teneinde een voor werknemer passende oplossing, te denken valt aan re-integratie bij een andere inlener dan Intratuin Arnhem, te vinden.