Naar boven ↑

Rechtspraak

Werknemer weigert informatie of documenten te verstrekken over zijn strafzaak en de procedurele voortgang van het strafrechtelijk traject. Door geen openheid van zaken te geven kan werkgeefster hierdoor haar positie arbeidsrechtelijk ten opzichte van werknemer niet bepalen. Ontbinding op de e-grond.

Feiten

Medrepair is een containeropslagbedrijf in de Waalhaven in Rotterdam. Werknemer is vanaf 3 september 2009 in dienst van Medrepair, laatstelijk als voorman. Op 16 mei 2017 werd bij een controle van een container van Msc, gevuld met bananen en afkomstig uit Ecuador, 20 kilo cocaïne gevonden. De cocaïne werd uit de container verwijderd en de container werd vervolgens gevuld met dummies (met cocaïne) voor een schoonmaakbeurt doorgestuurd naar het bedrijfsterrein van Medrepair. Op 18 mei 2017 is werknemer aangehouden door het HARC-team (Hit And Run Container team) Rotterdam. Bij brief van 18 mei 2017 heeft Medrepair aan werknemer medegedeeld dat hij geen recht heeft op loon omdat hij vanwege detentie niet beschikbaar is om te werken. Met ingang van 18 mei 2017 is het loon stopgezet. Op of omstreeks 6 september 2017 is werknemer door de Rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van (ten minste) twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Bij brief van 26 april 2018 heeft Medrepair aan werknemer te kennen gegeven de uitkomst van het hoger beroep af te wachten en dat de loondoorbetaling gestopt zou blijven. In hoger beroep is de voorlopige hechtenis van werknemer op 23 mei 2018 geschorst. Werknemer is zich direct op 23 mei 2018 gaan melden bij Medrepair. De gemachtigde van werknemer heeft bij brief van 5 juni 2018 aangegeven dat hij zich beschikbaar stelt om zijn werkzaamheden bij Medrepair te hervatten. Medrepair verzoekt onder meer ontbinding van de arbeidsovereenkomst op de e- dan wel g-grond.

Oordeel

Als onweersproken staat vast dat werknemer nog niet onherroepelijk is veroordeeld. Het hoger beroep in de strafzaak tegen werknemer loopt nog. Er kan derhalve niet worden gezegd dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige misdrijven die in de werksfeer hebben plaatsgevonden en die hebben geleid tot een veroordeling van werknemer. Wel staat vast dat werknemer, zonder redelijke grond, consequent weigert informatie of documenten te verstrekken over zijn strafzaak en de procedurele voortgang van het strafrechtelijk traject. Door geen openheid van zaken te geven kan Medrepair hierdoor haar positie arbeidsrechtelijk ten opzichte van werknemer niet bepalen. Hierdoor is het immers niet mogelijk voor Medrepair om te beoordelen of zij aan de gedragingen van werknemer juridische consequenties wil verbinden en zo ja welke dit zouden moeten zijn. Dit nalaten van werknemer kan worden gekwalificeerd als verwijtbaar handelen waardoor van Medrepair niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Herplaatsing in een andere passende functie is niet aan de orde. De kantonrechter zal de arbeidsovereenkomst ontbinden op de e-grond. Nu werknemer ten minste 24 maanden in dienst is geweest, heeft hij recht op een transitievergoeding van € 12.354,84 bruto.