Rechtspraak
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 9 augustus 2018
ECLI:NL:RBAMS:2018:6316
werknemer/expertisebureau
Feiten
Werknemer is sinds 16 augustus 2010 in dienst bij Expertisebureau. Expertisebureau gaat reorganiseren, omdat zij zich wil richten op haar kerntaken. Daarbij is gebleken dat de werkwijze van het meldpunt inefficiënt is en er veel meldingen blijven liggen. Expertisebureau heeft voor werknemer een ontslagaanvraag ingediend bij het UWV op grond van bedrijfseconomische omstandigheden. Het UWV heeft toestemming verleend om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. De arbeidsovereenkomst is opgezegd tegen 1 maart 2018 en aan werknemer is de transitievergoeding betaald. Werknemer verzoekt een billijke vergoeding van € 20.000. Ter onderbouwing stelt hij dat het UWV ten onrechte toestemming heeft verleend. Overige werkzaamheden kregen altijd voorrang boven de meldingen en pas in november 2017 is aan de medewerkers medegedeeld dat er te weinig tijd aan de meldingen werd besteed. Daarnaast is volgens werknemer niet voldoende gedaan door Expertisebureau om herplaatsing te bewerkstelligen. Werknemer stelt dat sprake is van een verstoorde relatie en dat dat gegeven aan de wens tot beëindiging ten grondslag ligt. Expertisebureau voert verweer.
Oordeel
De kantonrechter stelt voorop dat hij dient te oordelen of het UWV ten onrechte toestemming heeft verleend. Aangezien de werkgever beleidsvrijheid heeft om zijn onderneming in te richten om het voortbestaan daarvan, ook op langere termijn, te verzekeren, dient de kantonrechter met een zekere terughoudendheid te toetsen of het verval van arbeidsplaatsen noodzakelijk is in het belang van een doelmatige bedrijfsvoering.
Bedrijfseconomische noodzaak
De kantonrechter acht de bedrijfseconomische noodzaak voor het verval van arbeidsplaatsen als gevolg van organisatorische veranderingen voldoende aannemelijk. Expertisebureau heeft voldoende voor het voetlicht weten te brengen dat zij zich wil beperken tot werkzaamheden waarvoor de stichting bedoeld is. De kantonrechter betrekt bij zijn oordeel dat Expertisebureau een van subsidie afhankelijke organisatie is. Iedere werkgever heeft een zekere mate van beleidsvrijheid, maar juist een gesubsidieerde organisatie dient haar werkwijze zo in te richten dat de haar toebedeelde gelden zo doelmatig mogelijk worden besteed.
Afspiegeling en herplaatsing
Naar het oordeel van de kantonrechter is het afspiegelingsbeginsel niet verkeerd toegepast. Er was geen sprake van uitwisselbare functies. Expertisebureau heeft daarnaast voldaan aan haar herplaatsingsplicht. Expertisebureau heeft werknemer meerdere functies (in een lagere salarisschaal) aangeboden, maar deze zijn door werknemer afgewezen. Werknemer heeft daarnaast de mogelijkheid gehad om haar interesse aan te geven voor vacante functies, hetgeen zij heeft nagelaten. De verzoeken van werknemer worden afgewezen.