Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Flextra Teamwork West B.V. c.s.
Rechtbank Den Haag (Locatie Den Haag), 9 januari 2018
ECLI:NL:RBDHA:2018:13273

werknemer/Flextra Teamwork West B.V. c.s.

Ongeval ingeleende werknemer. Zowel de formele als de materiƫle werkgever dient zorg te dragen voor het ter beschikking stellen van een veilig arbeidsmiddel. Kantonrechter acht beide werkgevers in deelgeschil dan ook aansprakelijk.

Feiten

In september 2015 heeft een ongeval plaatsgevonden waarbij werknemer letsel heeft opgelopen. Werknemer was op de dag van het ongeval in dienst bij uitzendbureau Flextra Teamwork West B.V. (hierna: Flextra), dat werknemer had uitgeleend aan Het Nieuwe Ambacht om onderhoud- en schilderwerkzaamheden te verrichten. Volgens het rapport van de Inspectie SZW bevond werknemer zich op een ladder waarmee hij op een hoogte van 3,5 meter een kozijn wilde gaan schuren om dit vervolgens te schilderen. Het rapport vermeldt tot slot dat werknemer waarschijnlijk van hoogte gevallen is, maar dat de toedracht van het ongeval onduidelijk is gebleken. Zowel Flextra als Het Nieuwe Ambacht heeft de aansprakelijkheid afgewezen. Werknemer verzoekt een verklaring voor recht dat Flextra en Het Nieuwe Ambacht aansprakelijk zijn voor het ontstaan en de gevolgen van het ongeval.

Oordeel

De kantonrechter is van oordeel dat Het Nieuwe Ambacht onder de gegeven omstandigheden geen veilig arbeidsmiddel ter beschikking heeft gesteld. Werknemer had ten minste moeten beschikken over een arbeidsmiddel waarmee hij veilig de onderhouds- en schilderwerkzaamheden aan het raam op een hoogte van 3,5 meter waar hij ten tijde van het ongeval aan werkte had kunnen uitvoeren. Werknemer heeft in dit verband onbestreden gesteld dat hij over een ladder beschikte met een afstandshouder die minder breed was dan het bewuste raam waardoor hij de ladder niet voor het raam kon plaatsen en hij door op de een na laatste trede van de ladder te staan en zonder dat hij met zijn handen de ladder kon vasthouden het bovenste gedeelte van het raam heeft moeten schuren. Het was de verantwoordelijkheid van Het Nieuwe Ambacht om werknemer te voorzien van een ladder die voor dat raam kon worden geplaatst met behulp van een afstandshouder voorzien van een balk die breder was dan het bedoelde raam. Daarom is Het Nieuwe Ambacht op grond van artikel 7:658 lid 4 BW aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Flextra is als formele werkgever eveneens aansprakelijk, nu Het Nieuwe Ambacht in de relatie tot werknemer heeft te gelden als hulppersoon van Flextra. Dat de toedracht van het ongeval niet kan worden vastgesteld en het mogelijk is dat werknemer bijvoorbeeld zelf van de ladder is gevallen bij het omhoogklimmen, leidt niet tot een ander oordeel. Nu in casu de feitelijke toedracht van het ongeval op basis van de beschikbare bewijsmiddelen niet met zekerheid kan worden vastgesteld, komt de mogelijkheid dat de feitelijke toedracht is gelegen in een andere (niet aan de werkgever te wijten) oorzaak voor rekening en risico van Het Nieuwe Ambacht als werkgever. Ook het door Flextra ingenomen standpunt dat werknemer had moeten weigeren werkzaamheden te verrichten als hij de lader onveilig vond en dat de gevolgen van het ongeval (deels) voor zijn rekening en risico dienen te komen, wordt door de kantonrechter niet gevolgd. Het voorgaande leidt ertoe dat de verzoeken worden toegewezen.