Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Koni B.V.
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 2 maart 2017
ECLI:NL:RBROT:2017:10935

werknemer/Koni B.V.

Onzeker causaal verband tussen de verrichte laswerkzaamheden en longemfyseem. De kantonrechter benoemt bij tussenvonnis een deskundige.

Feiten

Koni is een bedrijf dat zich toelegt op de productie van schokbrekers. Werknemer is van 1 maart 1990 tot en met 30 juni 2012 in dienst geweest bij Koni als lasser/montagemedewerker. Vanaf 1993/1994 tot augustus 2009 verrichtte werknemer laswerkzaamheden aan voornamelijk autoschokdempers. In een rapport Risico-inventarisatie en -evaluatie uit 2001 wordt door de ArboUnie geadviseerd een nadere inventarisatie en evaluatie naar de doelmatigheid van persoonlijke beschermingsmiddelen te verrichten en alle persoonlijke beschermingsmiddelen die niet doelmatig zijn te vervangen. In augustus 2009 is werknemer uitgevallen wegens ziekte en is bij werknemer longemfyseem vastgesteld. In een rapportage hebben de longartsen van het universitair ziekenhuis te Antwerpen vermeld dat het meest waarschijnlijk gaat over emfyseem geïnduceerd door schadelijke stoffen (metalen?). Een longarts bij het Erasmus MC (dr. Van den Blink) rapporteert vervolgens dat daarnaast een sterke associatie tussen lasdampen en het ontwikkelen van COPD bestaat en dat het zeer wel mogelijk is dat door de lasdampen bijgedragen wordt aan het ontwikkelen van longemfyseem. Koni is namens werknemer aansprakelijk gesteld. De aansprakelijkheid is door Koni afgewezen. Werknemer vordert onder meer materiële en immateriële schadevergoeding. Koni betwist dat het longemfyseem c.q. de ziekte van werknemer is veroorzaakt door de werkzaamheden bij Koni.

Oordeel

Koni betwist meer in het algemeen dat blootstelling aan lasrook emfyseem ten gevolge zou kunnen hebben. Zij stelt zich in elk geval op het standpunt dat uit de medische literatuur geen duidelijkheid heerst over dit oorzakelijk verband. Zij acht de stellingen van werknemer op dit punt te weinig onderbouwd. Vastgesteld moet worden dat de genoemde artsen niet ondubbelzinnig zijn geweest voor wat betreft de oorzaak van het emfyseem. Immers, de Antwerpse longartsen geven aan dat het meest waarschijnlijk gaat over emfyseem geïnduceerd door schadelijke stoffen (metalen?). Dr. Van den Blink geeft vervolgens aan dat daarnaast een sterke associatie tussen lasdampen en het ontwikkelen van COPD bestaat en dat het zeer wel mogelijk is dat door de lasdampen bijgedragen wordt aan het ontwikkelen van lomgemsyfeem. Werknemer heeft nog een aantal medische artikelen genoemd waaruit zou moeten blijken dat lasrook emfyseem kan veroorzaken. Daarentegen heeft de medisch adviseur van Koni de relevantie van die artikelen in twijfel getrokken en gewezen op andere publicaties. Nu de kans dat de blootstelling aan lasrook het longemfyseem kan hebben veroorzaakt niet duidelijk is, dient een deskundigenbericht van een longarts hierover uitsluitsel te geven. De kantonrechter beveelt een deskundigenonderzoek ter beantwoording van enkele vragen.