Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/werkgeefster
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Utrecht), 26 oktober 2018
ECLI:NL:RBMNE:2018:6871

werknemer/werkgeefster

Het onrechtmatig onder zich houden van de bedrijfsbus, gebruikmaking van de tankpas in strijd met de regels en een forse overschrijding van het aantal kilometers zonder daarvoor te betalen, leveren een dringende reden op voor ontslag op staande voet.

Feiten

Werknemer is in mei 2003 in dienst getreden bij werkgeefster, een bedrijf dat specialistische reinigingswerkzaamheden aanbiedt, en was laatstelijk werkzaam als teamleider. Tussen 27 maart en 28 april 2018 had werknemer verlof. Op 1 mei 2018 heeft hij zich ziek gemeld in verband met een verstuikte enkel en toenemende psychische klachten. Werkgeefster heeft werknemer vervolgens op 3 mei 2018 op staande voet ontslagen. Werknemer verzoekt het ontslag op staande voet te vernietigen en wedertewerkstelling.

Oordeel

Naar het oordeel van de kantonrechter is het ontslag op staande voet van 3 mei 2018 rechtsgeldig. Genoegzaam is gebleken dat werknemer eind maart 2018 de zakelijke tankpas heeft meegenomen en dat hij daarvoor geen toestemming had. Bovendien heeft hij de tankpas pas op 28 april 2018 teruggebracht, ondanks zijn toezegging om dit op 27 april 2018 te doen. Ook is gebleken dat werknemer in zijn verlofperiode een groot aantal kilometers privé heeft gereden, in ieder geval fors meer dan de toegestane 500 kilometer per jaar, zonder dat hij daarvoor toestemming had van zijn werkgever en zonder dat hij daarvoor heeft betaald. Daarnaast overweegt de kantonrechter dat partijen hadden afgesproken dat werknemer de door hem gebruikte bus op 1 mei 2018 zou inleveren. Werknemer heeft dit niet gedaan, omdat hij ziek was. Hij heeft echter geen enkele geldige reden aangevoerd waarom hij tijdens ziekte de bus bij zich zou mogen houden. Dat werknemer, ook nadat met hem was afgesproken dat zijn collega’s de bus op 2 mei 2018 bij hem zouden ophalen, de bus niet heeft meegegeven, kan hem dan ook ernstig worden aangerekend. De kantonrechter komt tot de conclusie dat het onrechtmatig onder zich houden van de bedrijfsbus, het gebruik van de tankpas in strijd met de regels en de forse overschrijding van het aantal kilometers zonder daarvoor te betalen een dringende reden opleveren voor het ontslag op staande voet. De persoonlijke omstandigheden van werknemer staan aan een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet niet in de weg. Het is betreurenswaardig dat werknemer psychische klachten heeft en dat deze klachten zelfs tot een opname hebben geleid, maar dit heeft niet tot gevolg dat zijn handelen niet aan hem kan worden toegerekend. De verzoeken van werknemer worden afgewezen.