Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Stichting Savant Zorg
Gerechtshof 's-Hertogenbosch (Locatie 's-Hertogenbosch), 17 december 2019
ECLI:NL:GHSHE:2019:4547

werkneemster/Stichting Savant Zorg

De onregelmatigheidstoeslag hield rechtstreeks verband met het werken van nachtdiensten en maakt deel uit van het loon waarop werkneemster recht heeft voor opgenomen verlofuren.

Feiten

Werkneemster is op 1 februari 2012 in dienst getreden bij Savant. In de vacature was opgenomen dat werd gewerkt in wisselende diensten. In de toepasselijke cao is opgenomen dat er sprake is van een toeslag, afhankelijk van de tijdvakken waarin wordt gewerkt, in geval van onregelmatige diensten. Werkneemster werkte structureel nachtdiensten. Bij brief van 31 januari 2017 heeft werkneemster Savant geschreven dat het aan haar betaalde loon vanaf 1 februari 2012 voor vakantie-uren te laag is vastgesteld, omdat geen rekening is gehouden met de onregelmatigheidstoeslagen. Werkneemster maakt aanspraak op uitbetaling van een hoger loon. Een door Savant gedaan schikkingsvoorstel is door werkneemster afgewezen. De kantonrechter heeft de loonvordering van werkneemster afgewezen. Werkneemster komt tegen het vonnis in hoger beroep.

Oordeel

De kern van het geschil is of werkneemster in de periode 2012-2017 recht had op betaling van de onregelmatigheidstoeslag als onderdeel van het loon dat zij ontving voor opgenomen verlofuren. Het recht op loon tijdens verlof volgt uit (onder meer) Richtlijn 2003/88/EG betreffende een aantal aspecten van de organisatie van de arbeidstijd. De kantonrechter heeft, onder verwijzing naar het arrest van het Hof van Justitie (ECLI:EU:C:2011:588) overwogen dat niet is gebleken dat de nachtdiensten intrinsiek waren aan de taken die werkneemster op basis van haar arbeidsovereenkomst verrichtte en de vordering op die grond afgewezen. Werkneemster komt terecht op tegen deze beredenering. Beslissend is immers dat de looncomponent (in dit geval: de onregelmatigheidstoeslag) intrinsiek samenhangt met de taken die werkneemster zijn opgedragen. Het gaat daarbij om alle componenten van het loon voor (alle) taken die zijn opgedragen uit hoofde van de arbeidsovereenkomst en niet alleen om loon voor de taken vermeld in de functieomschrijving. De onregelmatigheidstoeslag die zij ontving, hield rechtstreeks verband met het werken van die nachtdiensten. Daaruit volgt dat die onregelmatigheidstoeslag deel uitmaakt van het loon waarop werkneemster recht heeft voor opgenomen verlofuren. Dat geldt ook voor (extra) bovenwettelijke verlofuren en de zogenoemde “PBL”-uren. Savant voert nog aan dat werkneemster “dubbel” zou verdienen, doordat zij in de maanden dat zij vakantie opnam ook onregelmatige diensten overnam van collega’s. Dat een werkneemster meer uren of nachtdiensten heeft gewerkt in dezelfde maand dat zij ook verlof heeft opgenomen, kan niet van invloed zijn op het te hanteren loonbegrip, zodat dit verweer niet kan slagen.