Rechtspraak
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Locatie Leeuwarden), 3 maart 2020
ECLI:NL:GHARL:2020:1889
Feiten
Werknemer is van 1 november 2016 tot 1 oktober 2017 in dienst geweest bij TP B.V. en heeft, via een detachering, gewerkt als (beginnend) pakketbezorger bij een zusterbedrijf van TP. Op de arbeidsovereenkomst was de CAO Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen (hierna: de cao) van toepassing. Deze cao heeft een standaardkarakter, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. In de arbeidsovereenkomst staat dat partijen hebben afgesproken dat werknemer een 40-urige werkweek heeft van dinsdag tot en met zaterdag, zonder recht op toeslag. Voor uren boven de 40 geldt een toeslag van 30% op het uurloon. De cao bepaalt in artikel 33 dat voor diensturen op zaterdag een toeslag van 50% op het uurloon verschuldigd is. Overuren zijn volgens artikel 27 cao uren die niet liggen op zaterdag en/of zondag en waarmee de diensttijd van 40 uur per week wordt overschreden. Die overuren worden op grond van artikel 29 cao vergoed met een toeslag van 30% op het uurloon. Omdat TP het salaris over september 2017 niet betaalde, heeft werknemer een advocaat ingeschakeld. Daarna doken ook andere punten van geschil op die verband houden met de financiële afwikkeling van de arbeidsrelatie. De kantonrechter heeft de diverse geschilpunten beoordeeld. De posten waarover het hof nogmaals dient te oordelen zijn onder meer de hoogte van de zaterdagtoeslag en de berekening van het loon tijdens arbeidsongeschiktheid.
Oordeel
Hoogte zaterdagtoeslag
Werknemer stelt zich op het standpunt dat uit artikel 27 cao volgt dat de normale werkweek van maandag tot en met vrijdag loopt, zodat het loon dat over een week verschuldigd is niet ziet op zaterdaguren. Uit artikel 33 lid 1 cao leidt hij af dat hij recht heeft op separate uitbetaling van op zaterdag gewerkte uren tegen 150%. Het hof volgt werknemer daarin niet. Het hof ziet niet in dat uit de bewoordingen en het verband van deze bepalingen volgt dat een werkweek conform de cao de periode van maandag tot en met vrijdag omvat en niet, zoals hier, van dinsdag tot en met zaterdag kan duren, waarbij dan wel voor elk uur op zaterdag 150% in plaats van 100% van het uurloon betaald moet worden. Noch de tekst van de bewuste cao-bepalingen, noch de aannemelijkheid van de rechtsgevolgen leidt tot de door werknemer bepleite uitleg.
Berekening loon tijdens arbeidsongeschiktheid
Werknemer is in de periode van 11 januari 2017 tot en met 28 maart 2017 arbeidsongeschikt geweest. Over die periode heeft hij recht op doorbetaling van zijn loon waarbij dient te worden uitgegaan van het gemiddelde loon in de tien weken voorafgaand aan zijn arbeidsongeschiktheid. TP heeft gedurende de arbeidsongeschiktheid het loon betaald zonder de gemiddeld gemaakte overuren en zaterdagtoeslag in de voorafgaande tien weken mee te nemen. Werknemer betoogt dat de kantonrechter voor de zaterdagen rekening had moeten houden met een extra loonaanspraak van 150%. Deze grief faalt, gelet op hetgeen hiervoor is overwogen. Wel stelt het hof het aantal gewerkte overuren en zaterdagen bij. Werknemer heeft nog recht op € 440,37 bruto, vermeerderd met 8% vakantietoeslag.