Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Connexxion Openbaar Vervoer N.V.
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 14 oktober 2020
ECLI:NL:RBNHO:2020:11770
Tussenvonnis. Vordering tot schadevergoeding in verband met verplichte overgang van werknemer in verband met een concessiewisseling.

Feiten

Werknemer is op 1 februari 1992 in dienst getreden bij Connexxion Openbaar Vervoer N.V. (hierna: Connexxion). Op 11 juli 2018 heeft Connexxion intern bekend gemaakt dat zij de aanbesteding van een concessie niet had gewonnen, en dat de concessie voorlopig was gegund aan EBS. Connexxion heeft de concessie per 25 augustus 2019 verloren. Bij brief van 13 juni 2019 heeft Connexxion aan werknemer laten weten dat hij tot de categorie van indirecte werknemers behoorde van wie de werkzaamheden door het verlies van een aanbesteding kwamen te vervallen. Ook heeft Connexxion werknemer geïnformeerd dat hij per 25 augustus 2019 van rechtswege over zou gaan naar EBS en daar in dienst zou treden. Bij brief van 27 juni 2019 heeft werknemer Connexxion bericht dat de mededeling hem bevreemdt. Bij brief van 5 juli 2019 heeft Connexxion aan werknemer toegelicht dat werknemer een unieke functie had, die komt te vervallen. Bij brief van 15 augustus 2019 heeft werknemer bezwaar gemaakt tegen de mededeling van Connexxion dat hij een unieke functie heeft. Bij brief van 24 augustus 2019 heeft Connexxion gereageerd. In de brief is onder meer beschreven dat de aanwijzing van de functies en medewerkers gebeurt op basis van de door een onafhankelijke deskundige goedgekeurde personeelsopgave, dat werknemer betrokken is geweest bij de concessie en dat de omvang van de betrokkenheid niet relevant is. Connexxion concludeert dat geen sprake is van overgang van onderneming, maar een concessie op grond van de WPV 2000 en dat werknemer conform de regels van de wet is aangewezen. Op 30 augustus 2019 heeft werknemer daarop gereageerd. Hij heeft aangegeven dat de omzet van belang is bij het aanwijzen van niet herleidbare indirecte werknemers, dat niet valt uit te sluiten dat de reorganisatie van de financiële afdeling feitelijk geheel losstaat van de concessie en dat de betrokkenheid van werknemer bij de concessie slechts zeer marginaal was en werknemers met een zeer marginale betrokkenheid niet horen over te gaan bij een concessieverlies. Connexxion heeft per brief van 9 september 2019 gereageerd dat de omzet inderdaad een rol speelt bij het vaststellen van medewerkers, maar dat dit niet gerelateerd moet worden aan het aantal fte’s en de omzet van een specifieke afdeling. Ook schrijft Connexxion dat zij op correcte wijze tot haar beslissing is gekomen. Werknemer vordert dat de kantonrechter voor recht verklaart dat hij door Connexxion ten onrechte op de transferlijst naar ESB is geplaatst en dat Connexxion daarmee in strijd met artikel 7:611 BW heeft gehandeld. Werknemer vordert bovendien veroordeling van Connexxion tot betaling van een (billijke) vergoeding van € 75.000.

Oordeel

De kantonrechter overweegt dat gelet op de inhoud van de processtukken behoefte bestaat aan nadere inlichtingen. De kantonrechter zal daarom een comparatie van partijen gelasten.