Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/werkgeefster
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Utrecht), 12 mei 2021
ECLI:NL:RBMNE:2021:2229
Postsorteerder die doelbewust telefoon van een collega in haar zak steekt en mee naar huis neemt, is terecht op staande voet ontslagen. Langdurig dienstverband (30 jaar) weegt niet op tegen belang werkgeefster dat zij haar medewerkers onvoorwaardelijk moet kunnen vertrouwen.

Feiten

Werkneemster is sinds 1 januari 1989 in dienst van werkgeefster. Zij werkt bij het sorteercentrum van werkgeefster als allroundmedewerker sorteren. Op 31 december 2020 is werkneemster op staande voet ontslagen, omdat zij op 23 december 2020 in de hal van het sorteercentrum een mobiele telefoon heeft weggenomen die niet van haar was. In de ontslagbrief staat verder toegelicht dat werkneemster een vertrouwensfunctie heeft en dat zij door het wegnemen van de telefoon niet eerlijk en integer heeft gehandeld. Werkneemster verzoekt het ontslag te vernietigen. Zij stelt zich op het standpunt dat ze is vergeten om de door haar gevonden telefoon aan haar leidinggevende af te geven en dat deze vergeetachtigheid geen grond vormt voor een ontslag op staande voet.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. De ter zitting getoonde camerabeelden sluiten niet aan op de verklaring van werkneemster. De kantonrechter ziet daarin niet het handelen van iemand die verstrooid is, maar van iemand die doelbewust wacht met het pakken van de telefoon tot iedereen weg is. Als het niet de bedoeling van werkneemster was om de telefoon weg te nemen, dan had het voor de hand gelegen dat ze direct na het oppakken van de mobiele telefoon naar de dichtstbijzijnde balie in de publiek toegankelijke hal was gelopen om een gevonden voorwerp te melden. In een gesprek met werkgeefster heeft werkneemster aanvankelijk ook verklaard dat zij dat had gedaan. Toen dit verhaal op grond van de camerabeelden onjuist bleek, heeft werkneemster aan een collega van de afdeling Security verteld dat zij de telefoon heeft meegenomen en thuis heeft opgeborgen en dat ze niet weet waarom ze dit heeft gedaan. Dit alles maakt de verklaring van werkneemster, dat zij achteloos heeft gehandeld toen zij de telefoon meenam, ongeloofwaardig. De kantonrechter is er daardoor van overtuigd dat zij de telefoon doelbewust heeft meegenomen, waarmee ze zich schuldig heeft gemaakt aan ontvreemding van iets dat niet van haar is. Dit levert een dringende reden voor ontslag op staande voet op. De gevolgen van het ontslag zijn voor werkneemster groot, onder meer gelet op het lange dienstverband. Werkgeefster moet haar medewerkers echter onvoorwaardelijk kunnen vertrouwen, omdat zij voortdurend omgaan met pakjes en post van derden. De kantonrechter acht het ontslag rechtsgeldig verleend en wijst de verzoeken van werkneemster af.