Naar boven ↑

Rechtspraak

Werkgever/Werknemer
Rechtbank Midden-Nederland (Locatie Utrecht), 11 maart 2022
ECLI:NL:RBMNE:2022:1123
Gebruik NS Business Card voor privédoeleinden. Integriteitskwestie. Verzoek tot ontbinding arbeidsovereenkomst wegens ernstig verwijtbaar handelen wordt afgewezen.

Feiten

Werkneemster is sinds 1 oktober 2010 in dienst bij werkgever. In 2018 heeft werkgever vanuit het Personeelsfonds aan werkneemster een lening verstrekt van € 25.000 naar aanleiding van loonbeslagen in verband met bij werkneemster ontstane schulden. Bovendien is voor werkneemster een budgetcoach ingeschakeld. Aan werkneemster is een NS Business Card ter beschikking gesteld waarvoor zij op 1 februari 2016 een gebruikersovereenkomst heeft ondertekend. In de gebruikersovereenkomst is opgenomen dat de kaart niet gebruikt mag worden voor privédoeleinden en voor deur-tot-deurdiensten, waaronder de OV-fiets en de Greenwheels-huurauto. Daarnaast mag de kaart niet aan derden ter beschikking worden gesteld. Bij een controle in augustus 2021 van de facturen van de NS heeft werkgever geconstateerd dat werkneemster sinds 16 juni 2021 gebruikmaakt van de Greenwheels-dienst. Op 17 augustus 2021 is werkneemster hierover geïnformeerd, waarna op 6 september 2021 een gesprek met werkgever heeft plaatsgevonden. De kosten voor het Greenwheelsaccount zijn volgens werkneemster door een fout bij werkgever terecht gekomen. Zij had dit namelijk op haar privéadres aangevraagd.  Werkgever heeft werkneemster op non-actief gesteld en een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om het vermoeden van integriteitsschending te onderzoeken. Werkgever is naar aanleiding van het rapport van het onderzoeksbureau tot de conclusie gekomen dat werkneemster een grove integriteitsschending is begaan. Werkgever verzoekt de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens ernstig verwijtbaar handelen. 

Oordeel

In de Gedragscode van werkgever staat beschreven wat van werkneemster wordt verwacht als het gaat om integer gedrag. Vaststaat dat werkneemster de NS Business Card heeft gebruikt voor de koppeling aan haar Greenwheels-account, waarmee aanzienlijke reiskosten zijn gemaakt, zij gebruik heeft gemaakt van een OV-fiets, dat de NS Business Card is gebruikt voor privéreizen en dat werkneemster de kaart heeft uitgeleend aan derden. Dit alles is niet in overeenstemming met de bepalingen gebruikersovereenkomst van de NS Business Card. Dit kan werkneemster worden aangerekend. De kantonrechter meent dat de gedragingen van werkneemster niet kwalificeren als een situatie waarin de integriteit van werkneemster in het geding was, zodanig dat de arbeidsovereenkomst moet eindigen. Dit zou wel het geval kunnen zijn als werkneemster opzet heeft gehad bij het gebruik van NS Business Card, in die zin dat zij voor eigen gewin en ten koste van werkgever gebruik heeft gemaakt van de kaart en de daarbij behorende faciliteiten. Dit is echter niet gebleken. Bij het aanmaken van het account wordt de optie gegeven om een OV-kaart aan het account te koppelen. Werkneemster heeft toen de NS Business Card aangemerkt als een persoonlijke OV-kaart en gekoppeld waardoor er een zakelijk account is ontstaan. De Greenwheels-kosten werden hierdoor in rekening gebracht bij werkgever. Werkneemster dacht dat de OV-kaart alleen nodig was om toegang te krijgen tot de auto. Zij wist niet er een koppeling plaatsvond met de bankrekening van werkgever. Daarnaast zijn de ritten met Greenwheels als zakelijk aangemerkt om in de onderneming van haar partner te declareren. Ook de andere verwijten – het gebruiken van de telefoon voor privédoeleinden en het aangaan van nieuwe schulden – heeft werkneemster voldoende weerlegd en deze treffen geen doel. Op grond van de verklaringen van werkneemster in onderlinge samenhang bezien met de gegevens uit het feitenonderzoek is naar het oordeel van de kantonrechter echter onvoldoende gebleken dat werkneemster van haar werknemerschap gebruik of misbruik gemaakt. De kantonrechter komt tot de conclusie dat werkneemster niet heeft gehandeld in strijd met de gedragscode. De ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt afgewezen.