Naar boven ↑

Rechtspraak

Gemeente Rotterdam/werkneemster
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 31 maart 2022
ECLI:NL:RBROT:2022:4329
Ontbinding op de g-grond. Wegens seksuele intimidatie en integriteitsschendingen heeft werkneemster sinds november 2019 geen werkzaamheden meer verricht voor de Gemeente Rotterdam. Zij verschijnt niet op de geplande afspraken met de Gemeente Rotterdam en is nauwelijks bereikbaar.

Feiten

Werkneemster is sinds 1 november 2014 bij de Gemeente Rotterdam in dienst bij het cluster Stadsbeheer als handhaver. Zij is op basis van een detacheringsovereenkomst geplaatst bij het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling. Alvorens werkneemster terugkeerde naar haar eigen functie heeft zij zich gewend tot een vertrouwenspersoon van de Gemeente Rotterdam met een klacht over onveilige werkomstandigheden en seksuele intimidatie op de werkvloer bij het cluster Stadsbeheer. In haar e-mailberichten van 28 december 2019 en 30 september 2019 aan de Gemeente Rotterdam heeft werkneemster laten weten dat zij het transfertraject wil beëindigen en verlof wilde opnemen tot 26 februari 2020 om een baan te zoeken buiten de Gemeente Rotterdam. Op 19 februari 2020 heeft werkneemster zich ziek gemeld. De Gemeente Rotterdam heeft werkneemster uitgenodigd voor een gesprek op 7 juli 2020 en 27 juli 2020, maar zij is niet verschenen. Op 4 augustus 2020 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de Gemeente Rotterdam en werkneemster, waarin werkneemster heeft aangegeven niet te willen terugkeren naar het cluster Stadsbeheer. Op 19 november 2020 heeft werkneemster zich per e-mail ziek gemeld. Op 4 januari 2021 heeft werkneemster zich hersteld gemeld. Op 25 januari 2021 heeft er wederom een gesprek plaatsgevonden tussen werkneemster en de Gemeente Rotterdam, waarin is afgesproken dat de mogelijkheden worden onderzocht om tijdelijk een werkplek binnen Handhaving voor haar te creëren. Op 22 april 2021 heeft werkneemster zich wederom ziek gemeld. In de periode van 2 juli 2021 en 3 augustus 2021 heeft werkneemster melding gemaakt van integriteitsschendingen van verschillende medewerkers van Gemeente Rotterdam. Naar aanleiding van de melding heeft de Gemeente Rotterdam geprobeerd een afspraak in te plannen met werkneemster, maar zij heeft niet gereageerd. Op 13 juli 2021 heeft werkneemster zich beter gemeld. Met ingang van 12 augustus 2021 heeft de Gemeente Rotterdam besloten het loon van werkneemster op te schorten, omdat zij niet is verschenen op de geplande afspraak van 12 augustus 2021. Per 15 september 2021 is het loon stopgezet. Uit het deskundigenoordeel van het UWV van 22 november 2021 volgt dat de werkgever onvoldoende aan re-integratie-inspanningen heeft gedaan. Op 25 januari 2022 is werkneemster nogmaals uitgenodigd voor een gesprek, maar werkneemster heeft niet gereageerd. De Gemeente Rotterdam verzoekt primair ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens ernstig verwijtbaar handelen, zonder toekenning van een transitievergoeding, en subsidiair ontbinding wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Werkneemster weigert in gesprek te gaan met de Gemeente Rotterdam en weigert eveneens de bedongen arbeid weer te gaan verrichten. Volgens werkneemster voelt zij zich niet (meer) veilig bij het cluster Stadsbeheer en zij wil binnen een ander cluster gaan werken.

Oordeel

Volgens de kantonrechter is sprake van een opzegverbod wegens ziekte, omdat werkneemster nog steeds arbeidsongeschikt is tot het verrichten van haar arbeid wegens ziekte. Dit opzegverbod staat ontbinding niet in de weg, omdat het verzoek geen verband houdt met de ziekte van werkneemster. Ter zitting is gebleken dat de Gemeente Rotterdam het standpunt ten aanzien van ernstig verwijtbaar handelen laat varen. De kantonrechter is van oordeel dat de arbeidsverhouding tussen partijen duurzaam en ernstig is verstoord. Werkneemster heeft al sinds 1 november 2019 niet meer gewerkt in haar functie en wil dit ook niet. Zij heeft diverse malen kenbaar gemaakt te willen werken in een ander functie. Voor de Gemeente Rotterdam is het niet meer mogelijk om met werkneemster naar een oplossing te zoeken. Ondanks meerdere verzoeken van de Gemeente Rotterdam is werkneemster niet meer verschenen op afspraken. Werkneemster is nauwelijks bereikbaar. Nu werkneemster niet op afspraken is verschenen en onbereikbaar is voor de Gemeente Rotterdam kan zij ook niet elders binnen de Gemeente Rotterdam worden herplaatst. De arbeidsovereenkomst zal worden beëindigd per 1 mei 2022. Werkneemster heeft recht op een transitievergoeding.