Rechtspraak
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 29 december 2022
ECLI:NL:RBROT:2022:11600
Feiten
Werknemer is op 10 maart 2021 voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij Rotterdam Tankcontainer Leasing B.V. (hierna: RTL) en was laatstelijk werkzaam als administratief medewerker tegen een salaris van € 2.800 bruto per maand, exclusief 8% vakantietoeslag. RTL heeft werknemer op 23 augustus 2022 medegedeeld dat er om bedrijfsorganisatorische redenen arbeidsplaatsen kwamen te vervallen, en dat dit specifiek voor zijn arbeidsplaats per 1 oktober 2022 het geval zou zijn. Kort na die mededeling is werknemer een vaststellingsovereenkomst aangeboden, te ondertekenen voor 31 augustus 2022. Werknemer heeft deze overeenkomst niet ondertekend. RTL heeft per brief van 29 augustus 2022 werknemer op non-actief gesteld, wegens fouten van werknemer die zouden hebben geleid tot schade. Op 27 september 2022 heeft werknemer zwarte lingerie in zijn dossierbak op kantoor aangetroffen. Er stond een map met een treurende “smiley” tegen zijn computer aan. Aan het einde van de werkdag bleken zijn beide fietsbanden lek te zijn. Per 28 september 2022 is werknemer arbeidsongeschikt geraakt. Vanaf 20 oktober 2022 heeft werknemer geen salaris meer ontvangen. Werknemer vordert achterstallig loon, wettelijke verhoging, wettelijke rente, afgifte bruto/nettospecificaties, wedertewerkstelling en dat RTL voor een veilige werkomgeving zorgdraagt. RTL is niet ter zitting verschenen.
Oordeel
Betaling van achterstallig loon, wettelijke verhoging en wettelijke rente
De vorderingen van werknemer inzake het loon c.a. tot aan de datum van dit vonnis komen de kantonrechter niet onrechtmatig of ongegrond voor en worden dan ook toegewezen. Daarbij wordt opgemerkt dat – indien en voor zover het loon over de maand december 2022 reeds is betaald – RTL dit bedrag uiteraard niet nog eens behoeft te voldoen.
Bruto/nettospecificaties over te betalen achterstallige bedragen en toekomstig loon
Ook deze vordering wordt toegewezen, omdat zij de kantonrechter niet onrechtmatig of ongegrond voorkomt. De gevorderde dwangsom wordt toegewezen, met een maximum van € 3.000.
Adviezen bedrijfsarts; veilige werkomgeving
RTL kan niet veroordeeld worden tot het opvolgen van de adviezen van de bedrijfsarts voor zover die het volgen van een mediationtraject inhouden. De basis voor mediation is immers de vrijwillige bereidheid van de deelnemers daartoe. Wel dient RTL de adviezen van de bedrijfsarts meer in het algemeen op te volgen, op grond van de wet. De gevorderde veroordeling tot het zorgdragen voor een veilige en gezonde werkomgeving wordt afgewezen. Uiteraard is een goed werkgever verplicht hiervoor zorg te dragen, maar het gevorderde is te algemeen omschreven om te kunnen beoordelen in een kortgedingprocedure.
Wedertewerkstelling
De vordering tot wedertewerkstelling wordt toegewezen in die zin dat RTL werknemer dient toe te laten tot het werk en hem in de gelegenheid dient te stellen de bedongen arbeid te verrichten, telkens indien en voor zover zijn gezondheid dat toelaat, zulks ter beoordeling van de bedrijfsarts. Werknemer noemt daarbij echter nog een aantal andere factoren waaraan voldaan zou moeten zijn alvorens wedertewerkstelling kan plaatsvinden (veroordeling tot respectievelijk volledige betaling, verstrekken alle specificaties, opvolgen adviezen bedrijfsarts en zorgen voor veilige werkomgeving). In die zin gaat het om een vordering onder voorwaarden.