Naar boven ↑

Rechtspraak

De kantonrechter schorst in kort geding de werking van het concurrentiebeding. In verhouding tot het te beschermen belang van werkgeefster wordt werknemer door het concurrentiebeding onbillijk benadeeld.

Feiten

Zonneplan B.V. is een bedrijf dat actief is op het gebied van zonne-energie. Werknemer is op 1 april 2014 in dienst getreden bij Zonneplan. Werknemer had meest recent een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Werknemer bekleedde de functie van accountmanager op de afdeling Verkoopbinnendienst. In de arbeidsovereenkomst van werknemer is een concurrentiebeding opgenomen. Werknemer heeft op 24 maart 2023 zijn arbeidsovereenkomst opgezegd en bij Zonneplan aangegeven dat hij bij Zonneprofijt B.V. in dienst wil treden als accountmanager. Zonneprofijt is gevestigd in Harderwijk en is onder andere actief op het gebied van zonne-energie. Harderwijk ligt binnen een straal van 50 kilometer van de vestigingsplaats van Zonneplan in Zwolle. Zonneplan vordert in kort geding nakoming van het concurrentiebeding. Werknemer voert verweer en vordert op zijn beurt schorsing van het concurrentiebeding.

Oordeel

Tussen partijen staat de geldigheid van het concurrentiebeding vast alsmede dat werknemer het concurrentiebeding zal overtreden wanneer hij in dienst treedt bij Zonneprofijt. De kantonrechter onderzoekt daarom of werknemer, in verhouding tot het te beschermen belang van Zonneplan, door het concurrentiebeding onbillijk wordt benadeeld. De belangen van werknemer liggen in het in de Grondwet neergelegde recht op vrije keuze van arbeid. Werknemer heeft op dit moment geen werk en dus geen inkomen. Werknemer heeft gesteld dat hij bij Zonneprofijt wil gaan werken omdat hij daar betere arbeidsvoorwaarden en een hoger salaris zal krijgen. Het salaris bij Zonneplan bedroeg € 3.050 bruto per maand en bij Zonneprofijt zal hij € 4.462,50 bruto per maand gaan verdienen. Ook stelt werknemer bij een jonger bedrijf aan de slag te willen gaan. Hij kan zich bij Zonneprofijt gaan richten op een nieuwe branche, namelijk de groothandeltak. Hij zal zich dus niet gaan richten op particulieren, zoals bij Zonneplan. Verder heeft Zonneplan gesteld dat werknemer beschikt over belangrijke bedrijfsgevoelige commerciële en technische informatie en werkprocessen, systemen en strategieën die Zonneplan succesvol maken. De kantonrechter is van oordeel dat Zonneplan onvoldoende heeft onderbouwd van welke essentiële relevante commerciële en/of technische informatie of van welke unieke werkprocessen en/of strategieën werknemer concreet op de hoogte is, waardoor Zonneprofijt in de concurrentieslag met Zonneplan voordeel zou kunnen trekken als werknemer die kennis ten behoeve van Zonneprofijt zou gaan gebruiken. Dat werknemer al lang bij Zonneplan in dienst was, en daarmee de start en de groei van Zonneplan heeft meegemaakt, welke kennis hij zou kunnen gebruiken bij Zonneprofijt, dat ook een start-up is, betekent op zichzelf niet dat door een overstap van werknemer de bedrijfsbelangen van Zonneplan worden geschaad. Op grond van het voorgaande is de kantonrechter van oordeel dat Zonneplan onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat zij door het in dienst treden van Werknemer bij Zonneprofijt, in zwaarwegende bedrijfsbelangen wordt geschaad. In verhouding tot het te beschermen belang van Zonneplan wordt werknemer door het concurrentiebeding onbillijk benadeeld. De kantonrechter wijst derhalve de vordering van Zonneplan af en schorst het concurrentiebeding totdat in een bodemprocedure anders wordt beslist.

  • Rechters: F. Koster
  • Wetsartikelen: 7:653 BW en 19 GW
  • Onderwerpen: Concurrentiebeding
  • Trefwoorden: Concurrentiebeding, Onbillijk, Benadeling, Belangenafweging, Schorsing, Kort geding, Accountmanager, Opzegging, Concurrent, Non-concurrentiebeding, Bedrijfsdebiet en Zwaarwegende bedrijfsbelangen