Naar boven ↑

Rechtspraak

Werknemer/Blue Tomato BV
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Alkmaar), 4 april 2023
ECLI:NL:RBNHO:2023:5264
Werkgever kan niet aantonen dat werknemer geld uit de kassalade heeft gestolen. Er wordt een verklaring voor recht afgegeven dat er geen dringende reden aan het ontslag op staande voet ten grondslag ligt. Werknemer heeft recht op een gefixeerde schadevergoeding, transitievergoeding en billijke vergoeding.

Feiten

Werknemer is per 4 oktober 2022 in dienst getreden bij Blue Tomato BV (hierna: Blue Tomato) in de functie van barmedewerker met een salaris van € 12,50 bruto per uur. De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor bepaalde tijd, eindigend op 1 januari 2023. Werknemer is op 30 november 2022 op staande voet ontslagen. Uit de ontslagbrief blijkt dat diefstal de reden voor het ontslag op staande voet is. Werknemer zou geld uit de kassalade hebben gepakt en in zijn zak hebben gestopt. Werknemer verzoekt onder meer een verklaring voor recht dat er geen sprake is van een dringende reden, de gefixeerde schadevergoeding, transitievergoeding en billijke vergoeding.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. Dat werknemer geld uit de kassalade heeft gepakt en in zijn zak heeft gestopt is niet komen vast te staan, zodat het ontslag niet rechtsgeldig is. Vaststaat dat werknemer aan het einde van zijn dienst in de keuken het geld in zijn kassalade heeft geteld. Na het tellen heeft werknemer aan de bar bij Blue Tomato een zakje wiet gekocht en betaald. Volgens Blue Tomato is betaald met gestolen geld. Werknemer ontkent dat. Ter zitting heeft Blue Tomato verteld dat het kasverschil van werknemer geen argwaan heeft gewekt en dat op basis van het kasverschil niet kan worden aangenomen dat werknemer geld heeft gestolen. Volgens Blue Tomato is besloten nader onderzoek te doen, omdat werknemer plots geld had aan het einde van zijn dienst, terwijl hij dit eerder niet had. Uit de overgelegde camerabeelden en screenshots is te zien dat werknemer eerst iets uit zijn kluisje pakt, datgene openklapt, erin kijkt en daarna naar de bar loopt om de wiet mee te betalen. Werknemer heeft voldoende aannemelijk gemaakt hoe hij aan zijn geld is gekomen. Niet valt uit te sluiten dat werknemer papiergeld vanuit zijn portemonnee in zijn broekzak heeft gestopt, waarmee hij heeft betaald. Voorgaande betekent dat een verklaring voor recht zal worden afgegeven dat er geen dringende reden aan het ontslag op staande voet ten grondslag ligt, nu Blue Tomato niet aannemelijk heeft gemaakt dat werknemer geld heeft gestolen. Nu het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is, heeft werknemer recht op een gefixeerde schadevergoeding nu de arbeidsovereenkomst is opgezegd tegen een eerdere dag dan die tussen partijen geldt. Werknemer heeft ook recht op de transitievergoeding. Nu het gegeven ontslag als ernstig verwijtbaar handelen van Blue Tomato wordt aangemerkt, heeft werknemer ook recht op een billijke vergoeding. Werknemer is door het ontslag zijn baan kwijtgeraakt en was pas twee maanden in dienst. Door het ontslag heeft werknemer in ieder geval een maand loon gemist. Dat de arbeidsovereenkomst op 1 januari 2023 zou eindigen kan niet zonder meer worden aangenomen, nu Blue Tomato heeft aangegeven dat zij niet van werknemer af wilde. Werknemer betwist gemotiveerd dat hij niet snel ander werk kan vinden, nu hij door een beperking (autisme) een achterstand heeft op de arbeidsmarkt en de gewone horeca voor hem te stressvol is. Hier staat tegenover dat werknemer aanspraak maakt op een uitkering, wat het inkomensverlies beperkt. Daarnaast is het onderzoek van Blue Tomato onzorgvuldig geweest, nu verkeerde conclusies uit de camerabeelden zijn getrokken. Dat Blue Tomato op basis van onduidelijke beelden een ingrijpende beslissing heeft genomen, wordt haar zwaar aangerekend. Bovendien heeft Blue Tomato het verweer van werknemer bemoeilijkt door pas kort voor de zitting de camerabeelden te verstrekken. Gelet op voorgaande wordt een billijke vergoeding van € 2.500 bruto toegekend.