Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Topgeschenken Nederland B.V.
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 26 september 2023
ECLI:NL:RBNHO:2023:9820
Kantonrechter houdt de zaak aan. Partijen worden uitgenodigd voor bewijslevering en tegenbewijslevering in verband met mishandeling van CEO waarbij werkneemster mogelijk betrokken was.

Feiten

Werkneemster, in dienst bij Topgeschenken Nederland B.V. (hierna: Topgeschenken), heeft achtereenvolgens drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd getekend, waarvan de laatste liep van 1 juni 2023 tot 1 juni 2024. Haar functie was facilitair medewerker en receptioniste. Op 19 mei 2023 is werkneemster met haar partner en vrienden naar een restaurant gegaan, waar ze de CEO van Topgeschenken, tegenkwam. Daarna ontstond er op straat een handgemeen tussen de partner van werkneemster en de CEO, waar werkneemster bij aanwezig was. Over de aanleiding voor dat handgemeen en de rol van werkneemster daarin zijn partijen het niet eens. Van het incident is ook aangifte gedaan bij de politie. Op 20 mei 2023 heeft werkneemster een WhatsAppbericht gestuurd naar de CEO, waarin ze haar excuses aanbood en vroeg om een gesprek. De CEO reageerde vervolgens afwijzend en kondigde werkneemsters ontslag aan. Topgeschenken heeft werkneemster daarna op staande voet ontslagen vanwege haar betrokkenheid bij het handgemeen. Topgeschenken beschuldigde werkneemster van mishandeling, belediging en verwijtbaar gedrag. Werkneemster vordert onder meer de betaling van een billijke vergoeding.

Oordeel

Topgeschenken heeft als reden voor het ontslag aangevoerd dat werkneemster op 20 mei 2023 haar partner heeft geholpen bij het mishandelen van de CEO en dat ze de CEO grovelijk heeft beledigd. Hoewel werkneemster heeft toegegeven dat ze de CEO heeft beledigd, vindt de kantonrechter dit onvoldoende reden voor een ontslag op staande voet. Wat betreft de mishandeling geldt dat de rol van de partner van werkneemster niet tegen werkneemster kan worden gebruikt. Als werkneemster echter betrokken was bij de mishandeling, zou dit wel een geldige reden voor ontslag op staande voet zijn. Er is echter geen bewijs dat werkneemster heeft meegedaan aan de mishandeling, omdat de verklaringen hierover niet eenduidig zijn. Daarom oordeelt de kantonrechter dat Topgeschenken de gelegenheid krijgt om te bewijzen dat werkneemster op 20 mei 2023 haar partner heeft geholpen bij de mishandeling van de CEO. Hiertoe zullen getuigen worden gehoord. In verband met deze bewijsopdracht wordt de beslissing op alle verzoeken van werkneemster aangehouden.