Naar boven ↑

Rechtspraak

Werkneemster/Zonnestudio 7Kamp B.V.
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 31 augustus 2023
ECLI:NL:RBROT:2023:9872
Kort geding. Ondertekening nulurencontract terecht vernietigd, terugval op arbeidsovereenkomst. Zonder deskundigenoordeel niet zeker of werknemer ziek is; afwijzing loonvorderingen.

Feiten

Werkneemster treedt op 30 oktober 2022 in dienst van Zonnestudio 7Kamp B.V. (hierna: 7Kamp). Op 27 april 2023 meldt werkneemster zich ziek, waarna zij wordt opgehaald door de partner van een collega en bij 7Kamp ter plekke een nulurencontract moet ondertekenen. Dit nulurencontract wordt op 11 juli 2023 buitengerechtelijk vernietigd op grond van dwaling, bedrog, dan wel misbruik van omstandigheden nu werkneemster door haar ziekte niet begreep wat haar werd gevraagd. Volgens werkneemster is de arbeidsovereenkomst komen te herleven en daarom dient 7Kamp het loon tijdens ziekte door te betalen. Volgens 7Kamp heeft werkneemster zich nooit ziek gemeld en heeft werkneemster door ondertekening van het nulurencontract op 27 april 2023, dat zonder dwang is ondertekend, geen recht op loondoorbetaling. Werkneemster vordert loondoorbetaling vanaf mei 2023 tot aan de dag dat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig eindigt.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. Door ondertekening van het nulurencontract heeft werkneemster in feite afstand gedaan van haar recht op loon. Aannemelijk is dat werkneemster door de ondertekening niet heeft overzien dat zij vrijwel al haar rechten prijsgaf, waardoor de buitengerechtelijke vernietiging terecht is geweest. Als gevolg hiervan herleeft de arbeidsovereenkomst van 30 oktober 2022. Vast staat dat werkneemster na 26 april 2023 geen werkzaamheden heeft verricht en aanspraak maakt op loon, omdat zij stelt ziek te zijn. Een vordering tot loon tijdens ziekte moet worden afgewezen als geen deskundigenoordeel van een door het UWV benoemde deskundige over de verhindering tot het verrichten van werkzaamheden is overgelegd. In een kort geding is het aan de rechter om te bepalen of het overleggen door de werknemer van een deskundigenverklaring gewenst is. In onderhavige zaak is een deskundigenverklaring wenselijk nu 7Kamp betwist dat werkneemster zich ziek heeft gemeld en om deze reden geen bedrijfsarts is ingeschakeld. Volgens werkneemster heeft zij zich op 27 april telefonisch ziek gemeld en volgens 7Kamp heeft werkneemster in dat gesprek gevraagd om, in verband met Koningsdag, later te mogen starten. Gelet op de overgelegde WhatsApp-berichten van werkneemster is het niet aannemelijk dat zij zich telefonisch ziek heeft gemeld, waardoor de verklaring van een onafhankelijk arts belangrijk is. Nu een dergelijke verklaring ontbreekt, is onvoldoende duidelijk of werkneemster ziek is. Aannemelijk is dat in een gewone procedure zal worden geoordeeld dat de arbeidsovereenkomst herleeft, maar vanwege de onduidelijkheid over de ziekte van werkneemster is niet aannemelijk dat geoordeeld wordt dat werkneemster vanwege ziekte haar werkzaamheden niet kan verrichten. Daarom is er onvoldoende reden om de loonvorderingen in kort geding toe te wijzen. Een nader onderzoek naar de ziekmelding en ziekte is hiervoor noodzakelijk, waarvoor een kortgedingprocedure zich niet leent.