Rechtspraak
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Alkmaar), 26 juli 2023
ECLI:NL:RBNHO:2023:7199
Feiten
Werknemers 1 en 2 zijn op 1 februari 2021 voor bepaalde tijd in dienst getreden bij Bestair Technicx B.V (hierna: Bestair). Werknemer 3 is op 5 februari 2021 voor bepaalde tijd in dienst getreden bij Bestair. Werknemers 1, 2 en 3 (hierna: werknemers) werkten bij Bestair als verkoper buitendienst en verkochten airconditioningapparaten. In de arbeidsovereenkomsten van werknemers staan een concurrentiebeding, relatiebeding, geheimhoudingsbeding, ‘bescheidenbeding’, antiwervingsbeding en een beding over een verbod van nevenwerkzaamheden. Werknemers hebben hun arbeidsovereenkomsten op 23 juli 2021 respectievelijk 26 juli 2021 opgezegd. Zij hebben op die data een beëindigingsovereenkomst met Bestair gesloten. Daarin is overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst tussen de desbetreffende partijen wordt beëindigd met ingang van 31 juli 2021. Op 29 juli 2021 hebben werknemers Climate Masters B.V. (hierna: Climate Masters) ingeschreven in de registers van de Kamer van Koophandel. In kort geding d.d. 21 oktober 2021 heeft de kantonrechter van deze rechtbank de vorderingen van Bestair om werknemers te gebieden alle werkzaamheden voor Climate Masters te staken en het concurrentie-, relatie, geheimhoudings, bescheiden- en antiwervingsbeding en het nevenwerkzaamhedenverbod na te komen, afgewezen (zie: AR 2021-1413). Werknemers vorderen algehele vernietiging van zowel het relatie- als concurrentiebeding vanwege het ontbreken van een afdoende motivering dan wel het ontbreken van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Tevens vragen werknemers een verklaring voor recht dat het drijven van de onderneming Climate Masters en de werkzaamheden van werknemers bij Climate Masters geen onrechtmatige werknemersconcurrentie vormen en ook anderszins niet onrechtmatig zijn jegens Bestair.
Oordeel
De kantonrechter oordeelt als volgt.
Concurrentie- en relatiebeding
Een beding tussen de werkgever en de werknemer, waarbij de werknemer wordt beperkt in zijn bevoegdheid om na het einde van de overeenkomst op zekere wijze werkzaam te zijn, kan alleen dan in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden opgenomen, als uit de bij dat beding opgenomen schriftelijke motivering van de werkgever blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. In de wet staat niet wat onder ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’ moet worden verstaan, maar uit de toelichting bij de wet blijkt dat het onder meer kan gaan om heel specifieke kennis of bedrijfsinformatie die de werknemer verkrijgt, waarbij de werkgever onevenredig wordt benadeeld als de werknemer overstapt naar een concurrent. De werkgever moet stellen en zo nodig bewijzen dat het concurrentie- en relatiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Bestair heeft echter geen zwaarwegende bedrijfsbelangen gesteld. Dat Bestair mede uit proceseconomische overwegingen ervan heeft afgezien om bij antwoord inhoudelijk te reageren op het door werknemers gestelde, zoals werkgever op de zitting heeft betoogd, komt voor diens risico. De concurrentie- en relatiebedingen zijn niet geldig en worden derhalve vernietigd.
Verklaring voor recht geen onrechtmatige concurrentie
Van onrechtmatige concurrentie is sprake als de voormalige werknemer (i) het duurzaam bedrijfsdebiet van zijn voormalig werkgever (ii) stelselmatig en substantieel afbreekt en (iii) daarbij gebruikmaakt van kennis en gegevens die hij bij diezelfde werkgever vertrouwelijk heeft verkregen. Werknemers stellen onder meer dat zij geen debiet van Bestair hebben afgebroken, omdat ze in een andere branche opereren en geen klanten, personeel of leveranciers van Bestair hebben benaderd of afhandig gemaakt. De kantonrechter oordeelt dat Bestair onvoldoende gemotiveerd heeft betwist dat geen sprake is van onrechtmatige (werknemers)concurrentie. Bestair voert aan noch onderbouwt welke kennis en ervaring en/of welke vertrouwelijke informatie van Bestair door werknemers is gebruikt en waaruit de door haar kennelijk bedoelde afbreuk van het bedrijfsdebiet blijkt. Bestair had dit gezien de hiervoor vermelde maatstaf wel moeten motiveren. De verklaring voor recht dat geen sprake is van onrechtmatige werknemersconcurrentie wordt toegewezen.