Naar boven ↑

Rechtspraak

Werknemer/The Bulldog B.V.
Gerechtshof Amsterdam (Locatie Amsterdam), 6 augustus 2024
ECLI:NL:GHAMS:2024:2451
Ontslag op staande voet houdt geen stand, hoewel werknemer verkopen niet op de kassa aansloeg en geld uit de kassa in zijn broekzak stopte. Niet is gebleken dat werknemer zakjes wiet heeft afgeroomd.

Feiten

Werknemer is op 8 augustus 2015 in dienst getreden bij The Bulldog, een coffeeshop. Op 28 mei 2023 heeft een beveiligingsmedewerker van The Bulldog melding gedaan bij The Bulldog van verdacht gedrag van werknemer bij de kassa. Na camerabeelden te hebben bekeken heeft The Bulldog werknemer bij brief van 5 juni 2023 op non-actief gesteld in afwachting van nader onderzoek. In de brief is - kort gezegd - vermeld dat er een verdenking van diefstal/fraude is gerezen, dat de op non-actiefstelling nog geen vooroordeel inhoudt, dat The Bulldog zich in zal zetten voor een eerlijk en transparant proces en dat zij ernaar streeft werknemer binnen veertien dagen te informeren over de uitkomst van het onderzoek. Werknemer is in het kader van het onderzoek gehoord. Werknemer is na de uitkomst van het onderzoek op staande voet ontslagen. Vervolgens heeft werknemer het ontslag op staande voet aangevochten. De kantonrechter heeft geoordeeld dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is gegeven. Werknemer heeft hoger beroep ingesteld.

Oordeel

Het hof is van oordeel dat geen sprake is van een dringende reden. The Bulldog heeft drie gronden aan het aan werknemer gegeven ontslag op staande voet ten grondslag gelegd, namelijk (1) het op 28 mei en 30 mei 2023 meermaals verkopen niet aanslaan op de kassa, (2) het op 28 mei en 30 mei 2023 meermaals zakjes hasj/wiet afromen, zowel buiten zicht van de klant als wanneer er helemaal geen klant in de buurt is en (3) het op 28 mei en 30 mei 2023 meermaals geld uit de kassalade halen en in zijn zak stoppen, met geld buiten beeld lopen, geld aan X geven, geld onder de kleingeldlade leggen, geld onder de kleingeldlade wegpakken en meenemen.

Niet aanslaan van verkopen

Het hof stelt vast dat het (te) vaak voorkwam dat werknemer een verkoop niet meteen aansloeg op de kassa. Hij heeft niet betwist dat dit - zo heeft The Bulldog uit de camerabeelden afgeleid - op 28 mei 2023 twaalf keer gebeurde en op 30 mei 2023 eenentwintig keer. Ook staat vast dat werknemer wist dat hij de aankoop eerst moest aanslaan op de kassa. Het hof acht dit nalaten van werknemer verwijtbaar, maar is van oordeel dat het geen dringende reden voor ontslag op staande voet oplevert. Daartoe overweegt het hof dat niet valt uit te sluiten dat waar is wat werknemer daarover heeft verklaard, namelijk dat hij dit later alsnog deed. Daarbij weegt mee dat er  geen kassa- of voorraadtekorten zijn aangetroffen door The Bulldog.

Geld in eigen zak stoppen

Alhoewel vaststaat dat werknemer zich niet aan de regels met betrekking tot de fooien hield (deze bevonden zich soms voor korte tijd in de kassa en werden niet altijd (meteen) in de daartoe bestemde fooienpot gestopt), is het hof van oordeel dat dit handelen van werknemer - alhoewel verwijtbaar - geen dringende reden voor ontslag op staande voet vormt, ook niet in samenhang bezien met het hiervoor besproken nalaten van werknemer verkopen meteen aan te slaan op de kassa. Opnieuw is daarvoor de voornaamste reden dat er geen kas- of voorraadtekorten zijn geconstateerd door The Bulldog, zodat niet onaannemelijk is dat dit geld inderdaad de fooi betrof, die werknemer later alsnog verdeelde onder de aanwezige medewerkers. Daarbij komt dat The Bulldog de taak om de fooi te verdelen kennelijk volledig aan werknemer had toebedeeld. Werknemer mocht dit naar eigen inzicht doen.

Afromen zakjes wiet

Het hof constateert dat niet valt vast te stellen dat werknemer zakjes wiet afroomt, in de door The Bulldog bedoelde zin dat van een zakje wiet twee zakjes wiet worden gemaakt. Wel is te zien dat er wordt ‘gerommeld’ met de zakjes wiet, zoals The Bulldog werknemer ook verwijt. Dit ‘rommelen’ gebeurt echter veelal zodanig dat de klant dit kan zien. Werknemer heeft toegelicht dat hij zakjes wiet controleerde op hoeveelheid en kwaliteit en deze corrigeerde als daar te weinig inzat of iets inzat wat er niet in hoorde, zoals een takje of een stukje plastic. Het hof sluit niet uit, gelet op de camerabeelden, dat werknemer met het openen en herverdelen van de zakjes wiet het door hem genoemde oogmerk had en is van oordeel dat The Bulldog hier onvoldoende tegenin heeft gebracht om aan te nemen dat er sprake is van het afromen van zakjes wiet.

Conclusie

Het ontslag op staande voet is niet rechtsgeldig gegeven. Werknemer ontvangt een gefixeerde schadevergoeding, eenb transitievergoeding en een billijke vergoeding ter hoogte van € 6.000 bruto.