Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Modern Minds B.V.
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 20 december 2024
ECLI:NL:RBROT:2024:13812
Onterecht gegeven ontslag op staande voet. Werkgever heeft ernstig verwijtbaar gehandeld door geen rekening te houden met ziekte van werkneemster en volgt eveneens het advies van de bedrijfsarts niet op. Toewijzing verzochte bedragen.

Feiten

Werkneemster was in dienst bij Modern Minds. Vanaf 29 mei 2024 hebben partijen, op initiatief van Modern Minds, gesproken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, omdat de functie van werkneemster zou komen te vervallen. Werkneemster heeft zich ziek gemeld vanwege psychische klachten. Modern Minds heeft werkneemster op 20 juni 2024 uitgenodigd voor een telefonisch overleg op 26 juni 2024. Hierop heeft zij gereageerd dat zij eerst de bedrijfsarts wil zien in het belang van haar persoonlijke gezondheid. Op 24 juni 2024 ontving werkneemster een e-mail van X van Modern Minds, waarin staat dat Modern Minds gerechtigd is het loon op te schorten als werkneemster zich niet houdt aan redelijke voorschriften over het verstrekken van de inlichtingen die nodig zijn om het recht op loon vast te stellen. Daarbij is aangegeven dat haar gezondheidstoestand niet zodanig is dat mail- of telefonisch contact onmogelijk is. Vervolgens is het loon over juni 2024 niet betaald. Werkneemster heeft verzocht om betaling hiervan en aangegeven dat zij graag per e-mail wil vernemen welke specifieke inlichtingen Modern Minds van haar nodig heeft. Zij verwacht na het consult met de bedrijfsarts op 8 juli meer relevante informatie te kunnen geven. Daarbij benadrukt zij bereid te zijn de gevraagde informatie te verstrekken zodra zij daarover beschikt. Ook stelt zij dat alleen een medisch specialist, zoals de bedrijfsarts, kan oordelen over haar gezondheidstoestand en dat het daarom gepast is diens advies af te wachten. 

Op 8 juli 2024 vond het consult met de bedrijfsarts plaats. Daarbij is vastgesteld dat sprake is van medisch objectiveerbare klachten, deels werkgerelateerd. Geadviseerd is om na een week in gesprek te gaan met een mediator op een onafhankelijke locatie. Op 10 juli 2024 ontving werkneemster een uitnodiging van Modern Minds voor een dergelijk gesprek, maar later die dag liet X weten dat re-integratie geen optie meer is en werkneemster zich op 11 juli om 09.00 uur op kantoor moest melden, met waarschuwing voor ontslag op staande voet. Werkneemster verscheen niet, waarna zij op 12 juli formeel in gebreke werd gesteld. In haar reactie wees zij op het advies van de bedrijfsarts en haar ziekmelding conform procedure. Opnieuw werd zij gesommeerd om op 15 juli op kantoor te verschijnen, hetgeen zij weigerde onder verwijzing naar het ontbreken van een plan van aanpak en het advies van de bedrijfsarts. Op 15 juli 2024 is werkneemster vervolgens op staande voet ontslagen. Werkneemster stelt dat er onder de gegeven omstandigheden geen sprake was van een dringende reden. Zij verzoekt daarom betaling van loon, vakantietoeslag, vakantiedagen, ZIP-budget, plus wettelijke verhoging. Ook verzoekt werkneemster betaling van een transitievergoeding, een gefixeerde schadevergoeding en een billijke vergoeding.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. De inhoud en de toon van de e-mails van Modern Minds zijn zodanig misplaatst dat niet anders kan worden geconcludeerd dan dat hiermee in strijd is gehandeld met wat van een goed werkgever mag worden verwacht, op een wijze die als ernstig verwijtbaar kwalificeert. X gaat immers voorbij aan de ziekmelding van werkneemster, aan de aard daarvan, aan haar redelijke reacties, en bovendien aan het advies van de bedrijfsarts. Ook schokkend is dat hij op 10 juli 2024 al duidelijk maakt dat van re-integratie geen sprake zal zijn. Dat X namens Modern Minds aan het niet opvolgen van de oproepen in zijn e-mails vervolgens het verstrekkendste gevolg verbindt – namelijk een ontslag op staande voet van, nota bene, een zieke werkneemster – maakt zijn handelwijze nog kwalijker. Het niet verschijnen van werkneemster kan niet als ongeoorloofde afwezigheid worden aangemerkt, en het ontslag is dan ook ten onrechte gegeven. Modern Minds heeft ernstig verwijtbaar gehandeld.

Vergoedingen

Het verzoek tot betaling van loon, vakantietoeslag, vakantiedagen en ZIP-budget wordt toegewezen. Ook wordt de wettelijke verhoging toegewezen. Modern Minds moet daarnaast de transitievergoeding, gefixeerde schadevergoeding en een billijke vergoeding betalen. Wat betreft de hoogte van de billijke vergoeding van € 24.864 bruto, die werkneemster heeft verzocht, wordt, zeker gelet op de mate van verwijtbaarheid aan de kant van Modern Minds,  geen reden gezien daarvan af te wijken. Hierbij speelt mee dat van de toe te kennen vergoeding een preventief signaal moet uitgaan. Verder is rekening gehouden met de financiële gevolgen die het ontslag voor werkneemster heeft, het feit dat zij ziek was op het moment van ontslag en de te verwachten duur van de arbeidsovereenkomst. Partijen waren dan wel in gesprek over beëindiging, maar dit had (nog) niet geleid tot overeenstemming.