Naar boven ↑

Rechtspraak

Werknemers behouden bij overgang van onderneming hun arbeidsvoorwaarden, inclusief salaris. Volta heeft onterecht het salaris opgesplitst en wilde persoonlijke toeslagen afbouwen. De voorgestelde wijziging van arbeidsvoorwaarden per 1 januari 2022 wordt afgewezen, omdat Volta geen gewijzigde omstandigheden kan aantonen en de wijziging eenzijdig is doorgevoerd. Volta wordt veroordeeld tot het betalen van achterstallige salarissen, loonspecificaties, proceskosten en buitengerechtelijke incassokosten.

Feiten

Werknemers 1, 2 en 3 zijn allen via een rechtsvoorganger bij Volta in dienst getreden, met een overgang van Mega Limburg naar Volta in 1996 of 1999. Bij de overgang ontvingen zij een brief waarin de toepasselijkheid van de ENB-cao en de bedrijfs-cao Volta werd bevestigd, en hun salaris werd ingedeeld volgens de salarisschalen van Volta, met persoonlijke toeslagen om het hogere salaris van de overdragende onderneming te behouden. In 2022 werd het functiehuis van Volta geactualiseerd, wat leidde tot het vastzetten van de salarissen en het afbouwen van de persoonlijke toeslagen, met als gevolg dat de garanties voor oudere medewerkers werden aangepast. Werknemers vorderen dat Volta met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 het salaris volledig indexeert, inhoudingen op de garantietoelage terugbetaalt, en eventuele salarisachterstanden vergoedt, en daarnaast gecorrigeerde loonstroken verstrekt en wettelijke verhogingen betaalt. Volta betwist dit, stelt dat de indexering van het salaris verkeerd is toegepast en dat de persoonlijke toeslag geen onderdeel van het salaris is, waardoor er geen indexering over moet plaatsvinden. In reconventie vordert Volta de terugbetaling van onterecht ontvangen bedragen, aangezien de persoonlijke toeslag volgens Volta vanaf de overname afgebouwd had moeten worden, wat abusievelijk niet is gebeurd.

Oordeel

De kantonrechter stelt vast dat bij de overgang van de onderneming de rechten en verplichtingen van de werknemers van rechtswege overgaan naar de nieuwe werkgever, Volta, op grond van artikel 7:663 BW. Dit houdt in dat de arbeidsvoorwaarden van de werknemers, waaronder hun salaris, behouden moeten blijven zoals deze waren bij de overdragende onderneming. Volta heeft het salaris echter opgesplitst in een vast salarisdeel en een persoonlijke toeslag, met de bedoeling deze toeslag in de toekomst af te bouwen. Dit is in strijd met de dwingende bepalingen van de Europese richtlijn, die bepaalt dat werknemers bij een overgang van onderneming dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten behouden. De wijziging van de samenstelling van het loon, ook al blijft het totaalbedrag gelijk, wordt daarom onterecht geacht, evenals de afbouwregeling voor de toeslag, die de arbeidsvoorwaarden verslechtert.

Daarnaast is er een voorstel voor wijziging van de arbeidsvoorwaarden per 1 januari 2022, maar de kantonrechter wijst dit voorstel af. Volta kan geen gewijzigde omstandigheden aantonen die een wijziging van de arbeidsvoorwaarden rechtvaardigen. Ook wordt de wijziging eenzijdig doorgevoerd, zonder dat de werknemers hiermee instemmen. Aangezien de wijziging niet voldoet aan de eisen van redelijkheid en billijkheid en de werknemers redelijkerwijs niet gehouden kunnen worden deze wijziging te accepteren, wordt deze afgewezen.

Verder wordt Volta verplicht om de vorderingen van de werknemers te voldoen, waaronder de betaling van achterstallige salarissen en het verstrekken van loonspecificaties, aangezien Volta op dit punt geen verweer heeft gevoerd. De vordering van Volta in reconventie, die een terugbetaling van door haar betaalde bedragen inhoudt, wordt afgewezen, omdat Volta in het ongelijk wordt gesteld.