Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Stichting Neutraal Bijzonder Onderwijs Twente

Overgang van onderneming na eindigen ministeriële bekostiging school. Stichting heeft door ervoor te zorgen dat de leerlingen hun lessen bij de vertrouwde leerkrachten in het vertrouwde gebouw kunnen blijven volgen een situatie geschapen waaruit geconcludeerd kan worden dat er sprake is van een overgang van een onderneming

Werkneemster is sinds 1999 als leerkracht in dienst van De Hengelose Schoolvereniging (hierna: HSV). Sinds maart 2010 kampt HSV met een dalend aantal leerlingen en heeft eind augustus 2012 haar wettelijke registratie verloren met als consequentie dat zij geen ministeriële bekostiging meer ontvangt, waardoor exploitatie onmogelijk is geworden. Werkneemster is per 1 augustus 2012 ontslag aangezegd. Na de liquidatie van HSV per 1 augustus 2012 stromen veel kinderen in bij SMO en de door een naamsverandering gevormde stichting. Werkneemster stelt dat sprake is van een overgang van onderneming, hetgeen de stichting betwist. Werkneemster heeft beroep ingesteld tegen het aangezegde ontslag en is door de Commissie van Beroep in het gelijk gesteld.

De kantonrechter oordeelt als volgt. De uitspraak van de Commissie van Beroep BO/SO/VSO brengt goed beargumenteerd in kaart waar het in deze zaak om draait: is de stichting op de keper beschouwd niet te ver gegaan in haar bemoeienis met het vervolg van HSV, waardoor er op zijn zachtst gezegd de indruk kan zijn gewekt dat de activiteiten van HSV door de stichting deels zijn overgenomen. Dit is inderdaad het geval. De stichting heeft in haar ijver om de leerlingen en de leraren ‘onder dak’ te brengen een situatie geschapen waaruit geconcludeerd kan worden dat er sprake is van een overgang van een onderneming. Daarbij moet grote waarde worden toegekend aan de wens van HSV om ervoor te zorgen dat de leerlingen hun lessen bij de vertrouwde HSV-leerkrachten in het vertrouwde gebouw zullen volgen. De ontstane situatie is zeer vergelijkbaar met de situatie zoals deze is geschetst in het arrest van het Hof van Justitie EG 19 mei 1992, NJ 1992, 476 betreffende Sophie Redmond. In de arbeidsintensieve sector, waartoe een school toch gerekend moet worden, vormt juist de overdracht van het personeel, althans van een wezenlijk deel daarvan, de ‘trigger’ voor de overgang van een onderneming. Als we dat toepassen op de huidige casus, dan zien we dat een groot deel van de leerkrachten thans les geeft aan (een deel van de) leerlingen van HSV en dat ook nog eens in het oude gebouw van HSV. Dit vormt voldoende onderbouwing voor de stelling dat er sprake is van een overgang van de onderneming. De loonvordering van werkneemster wordt toegewezen.